Arkiv

Tidigare program under 2017:

Sommarens program består främst av många öppna trädgårdar (18 st) och information om växtmarknader som kretsen medverkar i samt resor och utflykter som kretsen anordnar. Vi erbjuder en rundtur i Stadsträdgården och en i Botaniska trädgården för att se vårblomningen. Lite kort om höstens kommande program finns också med. Varmt välkomna på föreningens aktiviteter. Hoppas vi ses i sommar!

Tisdag 30 maj kl. 18.00 – Vårfloran i Stadsträdgården
Vandring i Stadsträdgårdens vårflora med stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson. Stadsträdgården har genomgått en förvandling under de senaste åren. Ingemar guidar oss genom trädgården och berättar om gjorda förändringar samt tankarna bakom dessa. Projektet Stadsodlingsåret 2017 i Uppsala kommer vi att få höra mer om. Vi träffas vid fontänen framför entrén till Flustret. Om vädret är fint avslutas vandringen med en fika vid Gula Villan för de som önskar.

Torsdag 1 juni kl 18.00 – Vårvandring i Botan
En guidad vandring med Roger Holt i Botaniska trädgården. Samling framför tropiska växthusets entré.

Växtmarknader

20 maj Trädgårdsfest för Linné, Svartbäcksgatan utanför Linnéträdgården kl.11-17. www.linnaeus.uu.se/program

27 maj Dala-Gästrikekretsens växtmarknad vid Bruksmuséet, Vikmanshyttan kl.10-14. www.sta-dalagastrike.se

6 juni Trädgårdsamatörernas Dag kl.11-15 med växtmarknad på Flora Linnéa koloniträdgårdsområde, Fålhagen, Uppsala

Resor och utflykter

Lördag 3 juni kl. 10-13.30
Nu har vi återigen chansen att besöka Ängsäters Perenner. Hit kan du inte åka som privatperson men denna dag är det öppet för oss trädgårdsamatörer. Här kan man handla perenner ur ett stort sortiment till mycket bra priser. Resan sker denna gång med egna bilar. Samåkning för den som vill. Har du plats för fler i bilen eller önskar att få åka med någon, meddela det till Jan Movitz via mail jan.movitz@gmail.com senast måndagen den 29 maj.

Lördag- söndag 17-18 juni
Tvådagars resa till Dalarna då vi besöker sex privata trädgårdar. Resan är fullbokad.

Lördag 12 augusti
Välkomna på trädgårdsresa runt Mälaren. Vi besöker två privatträdgårdar och en handelsträdgård, Burgers i Köping (vi får 10 % rabatt). Lunch serveras där i närheten. Tag med eget fika till första stoppet i Hallstahammar.

Där besöker vi Lasse och Ulla Wallin som hälsar oss välkomna till sin parkliknande trädgård på drygt 3000 kvm, som började byggas upp 1990. Det är en trädgård med stora gester, som väcker nyfikenhet och ger lust till att använda mer storvuxna växter. Många av de intressanta träden, buskarna och perennerna har de själva dragit upp från frön och som nu har blivit tämligen stora. Därför består mycket av trädgårdsarbetet idag, av att gallra, för att ge plats åt nya spännande växter. En trädgård i ständig utveckling, väl värd att ses. De säljer inte växter.

Vid den andra privatträdgården hos Birgitta och Bernt Berglund i Arboga serverar värdparet eftermiddagsfika, dryck och kaffebröd. De tar emot oss i sin 10 000 kvm stora trädgård med mycket lundmark och bergknallar. De visar sin damm och har flera våtbäddar. Hosta är en specialitet. De säljer växter.

Anmäl till solveig.zettermark@apoteket.se senast 12 juli 2017. Betala gärna avgiften 200 kr så snart som möjligt efter anmälan, dock senast 12 juli 2017. (Återbetalas ej vid förhinder.)

Lördag 26 augusti kl. 10-12.30  INSTÄLLT
Följ med på en guidad tur genom Enköpings prunkande parker. Här finns både stora parker och små gröna oaser. Här används rikligt med perenner i stora planteringar och spännande träd och buskar med marktäckande perenner. Nu på sensommaren dominerar de högvuxna perennerna och gräsen. Passa på att hämta inspiration och kunskap tillsammans med en extrakunnig guide. Samling kl.10 vid Turistinformationen, Rådhusgatan 3, Enköping. Avslutning kl. 12:30 i Drömparken.

Pris 100: - kontant eller Swish. Betalas direkt på plats.
Anmälan till Rose-Mari Tegebro, tegis544@hotmail.com senast 18/8.

Samåkning för den som vill. Meddela vid anmälan om du har plats för fler i bilen eller önskar åka med någon. Den som åker med betalar 10:-/mil.

Det går att på egen hand besöka Tuna Trädgård

Efter besöket i Enköping kan vi besöka Tuna Trädgård utanför Örsundsbro www.tunatradgard.se
Tuna trädgård är en handelsträdgård som odlar mycket från frö och sticklingar bl.a. sommarblommor, kryddor och perenner. De har även klätterväxter, prydnadsträd och buskar, rhododendron och mycket mer i sitt breda och intressanta sortiment. De levererar en hel del växter till Enköpings parker. Birgitta, ägarinnan av plantskolan, ger oss en inledande presentation och guidning den 26 augusti. Vi har 10 % rabatt mot uppvisande av medlemskort. Observera att rabatten gäller under hela året.

 

Öppna trädgårdar

1. Hela sommaren utom vecka 28.
Peter Tallbo, Mårtenvägen 1, Mora. Telefon 070-999 8824

Jag har öppet hela sommaren utom v 28. Det är bara att höra av sig via telefon, mail ptallbo@gmail.com, eller facebook www.facebook.com/peppestradgard. På facebook kan man se vad som sker i min trädgård samt skicka meddelande. Trädgården är ganska nyanlagd, den äldsta delen som är 7-8 år är skuggpartiet vid entrén. Resten är nybyggt av stensättningar och grusbäddar samt en nyanlagd odlingsyta med träramar med sand där jag har mina frösådder och plantor. Nya bäddar med woodland är också under uppbyggnad. Jag har oftast plantor till salu av det ovanligare slaget som man inte hittar på andra ställen, mest stenpartiplantor och många Saxifragahybrider men även lite ovanligare woodlandplantor, ofta små marktäckare.

2. Hela sommaren och söndagen den 18 juni kl. 10-17
Samt i samband med Lands Öppen trädgård söndagen den 16 juli kl 12-18
Torsten och Runa Walderö, Bergv.7, Kungsängen Telefon: 08-58172948 eller 073-6701079.

Kuperad trädgård med många rum och slingrande gångar. Se mer på www.waldero.se Välkommen att komma även vid en annan tidpunkt, men ring då först. Plantor till försäljning. 

3. Tisdag 6 juni kl. 12-15
Lena Länta, Uppsala, visar sin trädgård (compact garden) för intresserade. Koloniträdgård i Flora Linnéa koloniträdgårdsområde, Fålhagen, Uppsala. För vägbeskrivning se under Växtmarknader 6 juni.

4. Lördagen den 10 juni, kl. 13-16
Jan Movitz, Berthågavägen 9 A, Uppsala. Telefon 072-506 36 10.

Min trädgård utgörs av den äldre delen av en avstyckad tomt, nu drygt 900 m2. Efter att ha bott här i 30 år kände jag för en radikal förändring. För två år sedan anlade jag flera stora stenpartier uppbyggda av torvblock och sand och året därefter några lundpartier uppbyggda av torvblock och torv/sandblandning. Ytterligare förändringar väntar i år. Så man kan säga att min trädgård är under uppbyggnad med plats för en massa nya växter. I ett växthus hopbyggt med boningshuset frodas främst sydafrikanska växter, särskilt botaniska pelargoner.

Vägbeskrivning: Från Uppsala åker ni Enköpingvägen, svänger till höger efter Rickomberga och därefter omedelbart till vänster. Första avtagsvägen till vänster (Hedenbergsvägen) och andra till höger (Berthågavägen). Från Enköping, sväng vänster mot Stenhagen (stoppljuset efter avfarten till ICA Maxi) och omedelbart till höger (Hedenbergsvägen). Sväng vänster andra tvärgatan (Berthågavägen). Ett falurött hus med likaledes rött dubbelgarage.

5. Onsdag 14 juni kl. 16-21 och lördag 19 augusti kl. 12-17
Åsa Stenmarck, Angarns-Lundby 11, Vallentuna http://www.tradgardsriket.se/tradgardar/tradgard-for-nytta-och-noje/

Vår trädgård är under ständig uppbyggnad. Den är 8400 kvm stor och ungefär hälften är anlagd. På tomten finns många fruktträd, bärbuskar och ett litet växthus. Det finns också hönor, bin och dammar. Drömmer om en ännu större damm och ett woodland. Ambitionen är att trädgården ska vara lättskött och fin året om – därför gör vi fler rabatter och minskar på gräsmattan. Kanske är vi färdiga lagom till pensionen. I år är det framsidan som kommer stå under lupp, men vem vet vad som händer på vägen. Den 19 augusti finns honung till försäljning.

Vi bor i Vallentuna, vid Angarns Kyrka, (skriv in den i GPSen) parkera på den stora grusplanen och vi bor i det huset som ligger bredvid församlingshemmet, rött staket.

Nr 2, 6 och 7 är tre trädgårdar som ligger åt samma håll och har öppet samma dag. Styrelsen planerar att ordna samåkning från Uppsala.

6. Söndag 18 juni kl. 10-14
Birgit och Bertil Svensson, Travvägen 3, Bålsta.
Tel 0171-54 666 eller 070-205 02 29

Vår trädgård är en kedjehus-trädgård på ca 450 kvm. Vi har mest perenner och buskar och testar gärna lite ovanliga växter och deras härdighet. Till salu finns svavelpioner mm (behållningen går till Lions Cancerfond, Uppsala). Förmiddagskaffe serveras. Ingång till trädgården sker genom garaget.

Vägbeskrivning: E18 i Bålsta avfart Shell-macken. Tag första avfarten i rondellen och följ Kraftleden ca 3 km. Sväng höger mot Åkerby och efter ca 50 m tag höger in på Travvägen. 2:a huset på vänster sida hus nr 3.

7. Söndag 18 juni kl. 12-17
Sven och Ewa Wåhlin, Abbedissavägen 6, Skokloster. Tel 073-385 31 30

Naturskönt belägen med Mälarutsikt. Mycket sten och olika material. Något av en samlarträdgård med buskar och mindre träd, men det estetiska är viktigast. Ett växthus i souterrängläge och en damm. Årets trädgård 2010. Växter finns till försäljning (behållningen går till UNICEF). Vi tar gärna emot besök hela sommaren efter telefonkontakt. Vi planerar delta i Tidningen Lands Öppen trädgård 16/7 kl 12.00 - 18.00

Nr 8-10 är tre STA trädgårdar öppna under ”Fest i Heby”

8. Onsdag 28 juni och torsdag 29 juni kl. 17-20
Lördag 1 juli och söndag 2 juli kl. 11-15
Ing-Britt Andersson, Litselbo, Tärnsjö. Tel 070-189 99 01

Äldre gård med ny trädgård under uppbyggnad. Stora sandpartier med mycket sten och växter som alpiner, barrväxter och frilandskaktusar. Krydd- och köksträdgård och större perennarabatt mm under uppbyggnad. Växtförsäljning

Vägbeskrivning från Heby: åk väg 56, ca 3 mil. Sväng höger mot Östervåla och åk ca 1,5 km. Faluröd gård med vita knutar, på höger sida av vägen, skylt Litselbo.
Från Uppsala: åk väg 272 mot Gysinge, passera Östervåla, (12,1 km från Denise). Sväng vänster mot Tärnsjö i Ärligbo. Efter ca 3 km, passera Buckarby skylt på höger sida, faluröd gård på vänster sida av vägen, skylt vid vägen Litselbo.

9. Onsdag 28 juni kl. 17-20, lördag 1 juli och söndag 2 juli kl. 11-16
Lisbeth Karlsson Parkvägen 19, Harbo. Tel 070-254 52 87

En 70-tals trädgård i förvandling. Här finns en hel del perenner, rosor och clematis. Små träd och buskar på tillväxt. Ett litet stenparti, växthus och damm, samt torvparti med rhododendron. Växter till försäljning.

Vägbeskrivning från Uppsala: åk 272 till Harbo ca 4 mil, vid ICA, sväng höger in på Vibyvägen sväng höger, Hagvägen, vänster Parkvägen 19, vit fasadtegelvilla.

10. Torsdag 29 juni kl. 17-20, lördag 1 juli kl. 12-16
Söndag 16 juli kl 12-18 (Tidningen Land)
Samt i augusti, och då samtidigt med ytterligare en trädgård, datum meddelas senare
Denise Hellström Täljknivsvägen 8, Östervåla.
Tel 0292-10038 mobil 070-518 98 37.

Lummig trädgård med perenner, liljor, 60 Clematis svingande i döda enar och portaler. Klängrosor i cembratall och spaljéer, buskar, växthus och liten trädgårdsdamm. Röd-, silver- och vitbladiga perenner och buskar piggar upp rabatterna. Bon för solitära bin, humle och kotte hus. Ni får komma även andra dagar ring dock först. Växter till försäljning.

Vägbeskrivning från Uppsal:, kör 272 mot Östervåla. Efter kyrkan efter bron, kör rakt fram 600 m, kör höger vid skylt Idrottsplatsområde, fortsätt rakt fram till Täljknivsvägen 8.

11. Torsdag 29 juni kl. 15-18
Anne Harbom Jäderlund och Hans Jäderlund på Vilanvägen 3, Vilan i Uppsala

En villaträdgård från 1964, som har omarbetats sedan 2005. Fruktträd, ca 60 olika rotäkta rosor, växthus med pelargoner, krukodling, trädgårdskeramik och en barnhörna med grönsaker, blommor och bärbuskar, bl.a. blåbärstry.

Vägbeskrivning: Från Uppsala centrum 5 km mot Sävja. Vid ICA Supermarket till höger och direkt höger igen. Andra huset på höger sida. Stor parkering mellan husen 3 och 5. Buss 5 mot Sävja stannar bakom huset. Hållplats Nämndemansvägen.

12. Torsdag 6 juli kl. 10-18
Mari Eriksson, Vallby by 8, Enköping. Tel 0171-811 25, 070-422 74 36

En romantisk trädgård med mycket rosor, perenner och klematis. Det finns även en stor köksträdgård. Trädgården är inte klar men mycket att titta på ändå. Alla projekt är ännu inte klara. I år pågår också ett husbygge på tomten så det är lite extra mycket aktiviteter.

Vägbeskrivning: Från Uppsala åk väg 55 mot Enköping. I Litslenakorset åk rakt fram och via Grillby följ sedan era gps:er. Från Enköping och Coop åk söderut, sväng höger vid Gånstagården där det står Vallby 9. Åk 9 km och sväng höger vid skylten där det står Sycklinge och Multicolor. Man ser Vallby kyrka över åkern. Det är andra huset första infarten på höger, ett stort gult hus. Det finns mycket parkering uppe på gårdsplanen samt utmed den gamla vägen upp till höger efter tomtens slut.
Länk till hitta: http://www.hitta.se/kartan!~59.55834,17.14118,16z/search!i=xTMRl54vnO!q=mari%20magnusson!t=single!st=prv/tr!i=DYOg3zJg

Om man vill se bilder av trädgården http://angelattable.blogspot.com/ www.marieriksson.se

13. Lördag 8 juli kl. 11-15
Kristina Hagland Wahlèn, Brushanevägen 1, Sunnersta, Uppsala.
Tel 070-677 84 52

Öppen trädgård och växtmarknad. Passa på och sälj av eget överflöd eller köp hem av andras. De som vill sälja ringer Kristina senast dagen innan. Kristina har också en fin trädgård att inspireras av och som hon lovat visa runt i.
Har allt men vill ha mer.

14. Lördag 8 juli kl. 11-17
Marianne Ahrne, Apoteksvägen 18, Knivsta

Villaträdgård i centrala Knivsta om knappt 2000 kvm. Från början en typisk 50-talsträdgård med stor gräsmatta och en liten bit kvarlämnad tall- och ekskog. Efter 23 år nu en ”mormorsträdgård” med 200 olika sorters rosor, mest gammaldags, en del av dem sällsynta sorter, några vildarter men även moderna rosor, en del i många exemplar. För övrigt lite av varje av perenner, buskar och prydnadsträd. Ett 20-tal rhododendron i skogsgläntan. Liten köksträdgård, ännu mindre kryddland och en del ovanligare bärbuskar. Många sittplatser.

Vägbeskrivning: Från E4 kör Gredelbyleden genom Knivsta, ta till vänster i korsningen med Gredelbyvägen. Ta vänster igen i korsningen med Apoteksvägen. Litet gulrappat hus på södra sidan, bakom spireahäck och ett par tallar. Från väg 255 (gamla Stockholmsvägen): sväng av mot Knivsta i Edeby, Vassunda, kör över bron över järnvägen, tag till höger in på Gredelbyvägen, därefter som ovan. Parkering längs Apoteksvägens södra sida. 10 min promenad från Knivsta station

15. Söndag 9 juli kl. 11-17 (Samordnad med nr 16 Lena Björklund)
Maryla Wallin, Vadetvägen 28, Rånäs. Tel 070-533 42 55

Vår tomt är ca 8 000 kvm. Jorden är sandig, enligt SGU har vi postglacial sand - den är väldigt finkornig. Vi har bott här i två år och håller fortfarande på att anlägga trädgården. En stor del av marken är bevuxen med högresta tallar, där tänker vi göra en park eller "pelarsal" med grupper av rhododendron och lite andra spännande träd och buskar. Vi har lite rabatter, ett torvparti med små-rhododendron och ett litet kalkstensparti som inte är färdigplanterat ännu. Ett stort dike går diagonalt över tomten och vi funderar på om det går att göra en damm i det, eller åtminstone en liten våtmark. I höstas började vi med något som ska bli ett lundparti och satte upp ett nytt växthus.

Hitta hit från Uppsala: Åk väg 77 genom Rimbo, kör mot Hallstavik (väg 280) och ta till vänster mot Rånäs. Efter ca 8 km kommer du till Råby, kör till höger mot Norrbyggeby. Efter Bohmans rep och smide (företag) finns en postlådesamling och en grusväg som går rakt fram där asfaltvägen svänger 90 grader vänster. Grusvägen är Vadetvägen. Följ den, håll höger där vägen delar sig, och sedan höger igen vid nästa delning. Parkering vid garaget nr 28.

16. Söndag 9 juli kl. 11-17 (samordnad med nr 15, Maryla Wallin)
Lena och Torsten Björklund, Ekebykvarnsvägen 73, Riala

En trädgård i förvandling, från nytta till nöje och nu njutning och ro. Från start en barnvänlig trädgård med öppna ytor, fruktträd, och stora köksland. Så kom perennvågen med stora böljande färgstämda rabatter, rosor, pioner, spaljéer och växthus. Sedan flyttade allt mer spännande buskar, träd och lundväxter in. Så här finns det mesta utom stenpartier men vem vet... 

Hitta hit: Från Uppsala. Kör mot Norrtälje, passera Rimbo. I Finsta sväng höger, skyltat Stockholm. Vid nästa korsning ta höger, skyltat Stockholm, kör ca 500 meter. Vid korsning, sväng vänster, väg 984, skyltat Riala. Kör ca 13 km fram till Riala korset. Sväng vänster in mot byn, passera kyrkan och sväng direkt vänster skyltat Ekeby. Kör ca 1 km, vid korsning mellan stora lador, sväng vänster mot Ekeby Kvarn. Följ asfalterad väg 1 km och framme vid kvarn, vänster och upp för backen 200 meter. Nu framme vid Ekebykvarnsvägen 73 Riala. Faluröda hus.

Att göra i närheten: Roslagskulla, Wira Bruk, konstsmedja
Växtplats Nybyn, ekologisk odling, plantförsäljning
Åland, kort kryssning några timmar med Viking Line

Söndag 16 juli har trädgårdarna 2, 7 och 10 öppet (Tidningen Lands öppen trädgård) 

17. Söndag 6 augusti kl. 13-16
Cathrine Håkonsen, Stora Älgboda 29, Knivsta.

Björkhöjden är en trädgård som till ytan är ca 3000 kvm och består av många rum. Böljande rabatter kantad med plattjärn, stenlagda ytor innanför murar och häckar. Utekök och grönsaksodlingar, växthus av gamla återvunna fönster och tegel. Stor damm med koifiskar, brygga och spång. Trädgården har under de senaste åren genomgått en stor förvandling.

Vägbeskrivning: Ta av E4:an vid Knivsta och kör genom samhället mot Noors Slott mot Ledinge 4 km. Efter ca 4 km kör du över E4:an och sedan första höger mot Stora Elgboda. Grått hus som ligger ca 400 meter på höger sida. 

18. Onsdag 16 augusti kl 18-20
Jonas Persson, Södra Ekhamn 322, Knivsta. Telefon 070-641 14 25

Fram till 2002 ett skogsområde. Därefter byggdes 13 hus i samfällighet. Tomten som är på nästan 2000 kvm ligger i sydväst, och är under stor förändring. Den inramas av en trägärdesgård. På tomten finns 4 halvvuxna ekar som den förre ägaren bonsai klippte. I trädgården växer rosor, klematis och här finns ett växthus för grönsaksodling.

Vägbeskrivning: Åk väg 263 mellan Sigtuna - Uppsala. Ta av mot Örsand/Västersjö. Åk ca 3 km. Höger mot Källbo ca 600 m. Därefter höger. Parkera vid tennisbanan och gå uppför backen. Näst sista huset på vänster sida. 

Växtmarknader

2 september Trädgårdsdag i Enköping. http://enkoping.se/fritid-och-kultur/natur-och-friluftsliv/parker/tradgardsdagen.html

3 september Botans Dag i Uppsala kl.11-16. www.botan.uu.se/program

Övrigt

Onsdag 27 september kl. 18.00                                            

’Woodland plants for cold climate’
….eller med andra ord helt enkelt lundväxter som står ut med den ’Svenska sommaren’ och våra andra tre varierande årstider!  Föredrag av Ulf Sill.
Ulfs trädgård ligger i Mörrum, Karlshamns kommun i Blekinge Län (zon 1–2). Han köpte fastigheten, som är belägen i direkt anslutning till ”världsberömda” Mörrumsån för 10 år sedan och sedan dess har den tidigare välskötta gräsmattan förvandlats till ett paradis för sällsynta lundväxter. Han är en ’typiskt samlare’, som inte nöjer sig med att ha ’några’ växter i samlingen. I skrivande stund finns det cirka 2000 udda växter i hans 1000 m2 stora trädgård. Ulfs favoriter är nunneörter (speciellt alla underbara namnsorter av stor nunneört, Corydalis solida), guckuskosläktet (Cypripedium), hundtandliljor (Erythronium), sockblomsläktet (Epimedium), fotblad (Podophyllum och Dysosma), kobrakallor (Arisaema), bågliljor (Heloniopsis), bergingefäror (Roscoea), blåsippor (Hepatica), trebladssläktet (Trillium) och framförallt vitsippor (Anemone nemorosa) i alla dess bedårande skepnader...
Följ med på Ulfs vandring genom trädgårdslunden från tidig till sen vår och lyssna på framgångar och bakslag i odlandet av lundens juveler…
Ulf är en eftertraktad föredragshållare i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och även USA.  Årets turné startar hos oss och han lovade att ha en del godbitar med sig till försäljning. Väl mött i ’Sillens trädgårdslund’ den 27 september.

Kurs i höst Lär dig göra dina egna växtstöd
Lördagen den 23 september kl. 10-12.30 kommer Linda Schilén och visar oss hur man gör växtstöd till perenner med hjälp av armeringsjärn och najtråd. Det är samma växtstöd som Linda tidigare varit hos oss och sålt. Med samma teknik kan man också göra ett stöd för fåglarnas talgbollar. Workshopen kostar 250:-/pers. inkl. fika. Materialkostnader 100:- för armeringsjärn och 3 nystan najtråd tillkommer och betalas direkt till Linda.

Anmälan senast 31 augusti till cristina.malm@hotmail.com. Antalet deltagare är begränsat. Anmälan är bindande.
Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid för få deltagare.

Torsdag 19 oktober kl. 18.00

Naturlika dammar
”Livet är för kort för att vara dammfritt”. Ett föredrag om dammar. Tom Ericsson, pensionerad forskare och lärare på Sveriges lantbruksuniversitet. ”Focus i mitt föredrag är vatten i den lilla trädgården och den naturlika dammen. Målet när jag skapar vattenmiljöer är att de ska fungera utan avancerad teknik. Mina dammar är tänkta att förutom växter även hysa grodor, salamandrar och andra vattendjur samt att göra det möjligt för områdets igelkottar och fåglar att släcka törsten”

Tom Ericsson har även med sig vattenväxter som enligt hans bedömning är bra för att bekämpa alger.

Länkar till Toms faktablad:

Att hålla fiskar i trädgårdsdammen

faktablad-154-2011.pdf

Perenner i vattenmiljö:

perenner-i-vattenmiljo-nr41-2008.pdf

Perenner för de fuktiga och vattennära platserna:

prenner-for-de-fuktiga-vaxtplatserna-no129-2007.pdf

 Onsdag 22 november kl. 18.00

Glöggkväll med föredrag om botaniska upplevelser Riksgränsen- Abisko
Kristina (Tina) Ohlsson och Hasse Tranefors berättar om sina vandringar i den norra delen av den svenska fjällvärlden. Föredraget handlar om förutsättningarna för den mycket rika växtligheten och vad de funnit inom och utanför Abisko Nationalpark. Föredraget tar cirka en timme och innehåller många bilder på växter och på fjällvärlden i stort.

Glögg med tilltugg serveras.
Nytt program kommer ut i december 2017  

 

Fina växtstöd tillverkade av medlemmar under kursdagen med Linda Schilén! 

 

9-11 juni Riksmötet i Kalmar. Se www.osta-kretsen.webnode.se