Arkiv

Sommar- och höstprogram 2019.

Nu står äntligen sommaren för dörren. Som jag har längtat! Våren har inneburit oro för hur förra årets torka påverkat trädgården och varit full av vårsysslor. Jag känner tacksamhet att det mesta ser fint ut trots eländestorkan som höll på att ta knäcken på växterna och även på min trädgårdslust. Måtte detta året innehålla mycket mer nederbörd så att växterna kan återhämta sig och reparera de skador som uppstod förra året.
I vanlig ordning har vi i Upplandskretsen haft årsmöte där jag, Cathrine Håkonsen, blev vald till kretsens nya ordförande. I år har vi glädjen att välkomna in flera nya i styrelsen och det känns roligt med nya samarbeten i ett glatt gäng. Vår uppdrag i styrelsen är att arrangera aktiviteter av olika slag till våra medlemmar. Vi medlemmar har olika intressen och därför är målsättningen att alla ska hitta någon aktivitet som passar.
Vi har dessutom växt till antalet. Hela 73 nya medlemmar har tillkommit det senaste året. Det är roligt att så många nya har valt att bli medlemmar. Du som som är ny medlem vill jag välkomna lite extra. Genom att delta i våra aktiviteter har du möjlighet att träffa andra som också tycker om växter och som gärna provar på okända perenner, träd och buskar. Du får möjlighet att lära dig mer och fördjupa dig i växternas underbara värld.
Hoppas du tar tillfället i akt i sommar att besöka alla öppna trädgårdar som beskrivs i detta program. Hela 20 olika vackra trädgårdar kan du pricka in. Det är både roligt, inspirerande och lärorikt att se andras trädgårdar.
Jag ser fram emot höstens programpunkt ”Trädgårdsmyller” med Christina Winter, som handlar om hur insekterna kan hjälpa oss att odla och hur vi kan samspela med naturen. Det låter spännande och lärorikt. Att frossa i snygga pionbilder under föredraget med Leena Liljestrand, samt köpa med en skönhet hem ser jag också fram emot. Läs gärna artikeln i senaste TA nr 2 om Leenas Itoh-pioner.Sist men inte minst vill jag nämna årets Lök- och knölhelg, första helgen i oktober, ”Färgklickar från hela världen!”. I år samarbetar vi med Botaniska trädgården i Uppsala och i år får flera deltagare plats och priset är förmånligt. Trädgårdskändisar från olika delar av världen med fantastisk kunskap ska berika vår helg med intressanta lökar och knölar. Passa på att delta i en spännande helgs i vår egen krets. Mitt eget projekt i trädgården i år är att skapa en ny upphöjd rabatt. Att minska gräsmattan för varje år är ett sant nöje. Jag tänker blanda buskar och perenner i rabatten så att det blir en vacker kombination med blad- och grenverk tillsammans med perenner av olika slag. Om jag lyckas få det som jag önskar återstår att se. Den 17 augusti så öppnar vi trädgården för dig som vill komma på en trädgårdsrunda, se på mitt projekt och ta en fika. Vi finns utanför Knivsta. Välkomna!

Hoppas du finner sommarens och höstens program intressant och att vi möts i de olika aktiviteterna under året.

Trevlig sommar
Cathrine

Program för maj-december 2019

Programmet består av många öppna trädgårdar, 20 st., och information om växtmarknader som kretsen medverkar i samt resor och utflykter som kretsen anordnar.

Sommarens och höstens program finns också med. Varmt välkomna på föreningens aktiviteter. Hoppas vi ses!

Öppna trädgårdar

Trädgårdar som är öppna hela sommaren, efter telefonkontakt

1

Peter Tallbo i Mora                 

Jag har öppet hela sommaren utom v 28 och v 29. Det är bara att höra av sig via telefon, Facebook eller mail. ptallbo@gmail.com, telefon 0709998824, www.facebook.com/peppestradgard , där kan man se vad som sker i min trädgård samt skicka meddelande. Adress: Mårtenvägen 1 Mora

Har en ganska nyanlagd trädgård. Den äldsta delen som är 7-8 år är skuggpartiet vid entrén. Resten är nybyggt av stensättningar o grusbäddar samt en nyanlagd odlingsyta med träramar med sand där jag har mina frösådder och plantor. Nya bäddar med woodland är också under uppbyggnad.

Har oftast plantor till salu av de ovanligare slaget som man inte hittar på andra ställen,

mest stenpartiplantor och oftast många Saxifraga-hybrider men även lite ovanligare woodlandplantor, oftast små marktäckare.

2

Torsten och Runa Walderö, Kungsängen

Även i samband med Lands Öppen trädgård söndagen den 21 juli kl. 12-18

Kuperad trädgård med många rum och slingrande gångar. Se mer på www.waldero.se

Torsten och Runa Walderö, Bergv.7, Kungsängen. Telefon: 08 58172948 eller 0736 701079. Välkommen att komma även vid en annan tidpunkt men ring då först

Plantor till försäljning

3

Sven och Ewa Wåhlin, Skokloster  

Även i samband med Lands Öppen trädgård söndagen den 21 juli kl. 12-18

Naturskönt belägen med Mälarutsikt. Mycket sten och olika material. Något av en samlarträdgård med buskar och mindre träd men det estetiska är viktigast. Ett växthus i souterrängläge och en damm. Årets trädgård 2010. Växter finns till försäljning (behållningen går till UNICEF)

Adress: Abbedissavägen 6, 764 95 Skokloster. Tel 0733-85 31 30

Vi tar gärna emot besök hela sommaren efter telefonkontakt.

 

Trädgårdar som är öppna för besök en eller två dagar enligt angiven tid

4

Torsdagen den 30 maj kl. 13-15

Barbro och Hasse Schröder, Uppsala

I ett utdikat kärr där Linnés elever examinerade växter har vi grävt fram en damm med grodyngel och några fiskar. I vår lösa jord trivs rhododendron som blommar(?) när ni dyker upp. De japanska lönnarna mår bra bland andra exotiska träd och buskar. Hos oss förändras växtligheten ständigt med nya planteringar.

Välkomna!

Adress: Gråbergsvägen 2/Grönstensvägen 1, Uppsala

5

Lördagen den 1 juni kl. 11-16

Kristina Hagland Wahlén, Uppsala

En fin trädgård att inspireras av som är som finast när pionerna blommar. En pågående blommande trädgård.

Välkommen även andra dagar efter telefonkontakt.

Adress: Brushanevägen 1, Sunnersta, Uppsala tel.: 070-6778452

6

Lördagen den 1 juni, kl. 11-15

Lennart och Ingrid Nelson, Säva

En samlarträdgård på ca 1700 m2 med dammar, lund-och stenpartier i naturskön omgivning. Närmast huset har trädgården genomgått en renovering efter omläggning av dräneringen våren 2015. Sommarens projekt är att lägga om de äldsta lundpartierna. De flest växter odlas i sandbäddar.

Lite information om och bilder från trädgården hittar du i TA 2018:1 om du är intresserad.

Adress: Frövi 100, Uppsala; Telefon 070-666 82 64

Vägbeskrivning: Åk väg 55 från Uppsala mot Enköping. Vid Säva sväng vänster mot Ölsta. Följ den smala vägen till det första fyrvägskorset (Ölsta) och sväng vänster (ner över Säva å). Vid nästa fyrvägskors kör rakt fram mot Frövi Boda. Efter ca 600 m sväng vänster vid brevlådorna (8 st. på höger sida). Sedan är det andra huset på vänster sida med dubbelgarage (med siffran 100 på gaveln)och ett mexitegelhus på höjden.

7

Måndag den 3 juni kl. 18-20

Lennart Henstam, Uppsala

En liten trädgård, 300m2, intensivt odlad med både vanliga och ovanliga växter. Det finns sten- och surjordsparti, vattentrappa, bäck och damm. Dessutom finns många små bonsailiknande träd i kruka på den närliggande kolonilotten.

Adress: Hågavägen 302, Uppsala. Parkering Håga bycentrum och därefter 250 meter att gå.

8

Lördagen den 8 juni, kl. 13-16

Jan Mowitz, Berthåga, Uppsala

Min trädgård utgörs av den äldre delen av en avstyckad tomt, nu drygt 900m2. När jag gick med i Trädgårdsamatörerna för fem år sedan började jag göra om stora delar av trädgården. För fyra år sedan anlade jag flera stora stenpartier uppbyggda av torvblock och torv/sandblandning. Förra året gjorde jag om en igenväxt damm till en stor våt bädd. Så man kan säga att min trädgård ständigt är under uppbyggnad med plats för nya växter. I ett växthus hopbyggt med boningshuset frodas främst sydafrikanska växter, särskilt botaniska pelargoner.

Adress: Berthågavägen 9A. Från Uppsala åker ni Enköpingsvägen, svänger till höger efter Rickomberga och därefter omedelbart till vänster. Första avtagsvägen till vänster(Hedenbergsvägen) och andra till höger (Berthågavägen). Från Enköping, sväng vänster mot Stenhagen (stoppljuset efter avfarten till ICA Maxi) och omedelbart till höger (Hedebergsvägen). Sväng vänster andra tvärgatan (Berthågavägen). Ett falurött hus med likaledes rött dubbelgarage. Tel: 072-5063610.

9

Lör-Sön 22-23 juni, kl. 11-17, Fest i Heby

Mån- Fre 24-28 juni, kl. 13-19, Fest i Heby

Lör-Sön 29-30 juni, kl. 11-17, Fest i Heby

Ing-Britt Andersson, Heby

Äldre gård med ny trädgård under uppbyggnad. Stora sandpartier med mycket sten och växter som alpiner, barrväxter och frilandskaktusar. Krydd- och köksträdgård och större perenna rabatt mm under uppbyggnad. Växtförsäljning (flera olika säljare) och loppis

Ing-Britt Andersson, 070-1899901

Vägbeskrivning från Heby åk väg 56, ca 2,5 mil. Sväng höger mot Östervåla och åk ca 1,5 km. Faluröd gård med vita knutar, på höger sida av vägen, skylt Litselbo..

Från Uppsala, åk väg 272 mot Gysinge, passera Östervåla, (12,1 km från Denise). Sväng vänster mot Tärnsjö i Ärligbo. Efter ca 3km, passera Buckarby skylt på höger sida, faluröd gård på vänster sida av vägen, skylt vid vägen Litselbo.

 

10

Torsdag 27 juni kl. 16-19

Solveig Zettermark, Uppsala

En liten trädgård,(700 m2, med ett hus på mitten) med många rum och växthus. I vår trädgård välkomnas man av rosor, pioner och gammaldags perenner men även vissa udda, nyplanterade växter. Som apotekare måste man ju ha en örtagård, den har funnits i många år. En miniköksträdgård av pallkragar blev till förra året. Flera sorters mynta och lök är tacksamma att odla. I ”japanska hörnan” finns en vattensten med gräsplantering, allt i miniformat. Latmansrabatt med nävor och bonsai-ek finns också att beskåda.

Adress: Kronparksvägen 13, Vilan. Buss nr 5 eller 20.

 

11

Söndagen den 30 juni, kl. 12-16, Fest i Heby

Denise Hellström, Östervåla

En artrik, lummig, blommande trädgård från vår till höst, med både vanliga och ovanliga växter och mat för insekterna. I perenna rabatterna växer buskar, träd och uppemot 100 olika sorters liljor mjukt omringade av gräsmatta och gräsgångar. Trädgården ser större ut än den är som tredimensionell. Växterna är placerade efter bladform och färger på växterna, det ger mer liv åt rabatterna. Rödbladiga växter återkommer i hela trädgården. Pioner växer överallt i rabatterna, fjärilsrabatt, 70-talet Clematis växer i döda enar och spaljéer. Trädgården är delvis omgjord. En liten damm samt en liten alpinrabatt. Växthus för grönsaker. Växter säljes.

Trädgården visas även söndagen den 21 juli, kl. 12-18, i samband med Lands Öppen trädgård och andra tider om man ringer först.

Adress: Täljknivsvägen 8, Östervåla. Tel: 0705189837.

 

Två trädgårdar i Roslagen som har öppet samtidigt, nr 12 och nr 13

12

Söndagen den 30 juni kl. 11-17

Lena och Torsten Björklund, Riala

En trädgård i förvandling, från nytta till nöje och nu njutning och ro. Från start en barnvänlig trädgård med öppna ytor, fruktträd och stora köksland. Så kom perennvågen med stora böljande, färgstämda rabatter, rosor, pioner, spaljéer och växthus. Sedan flyttade allt mer spännande buskar och träd och lundväxter in. En magnolialund är under tillväxt. Så här finns det mesta utom stenpartier, men vem vet…..

Hitta hit

Från Uppsala. Kör mot Norrtälje, passera Rimbo. I Finsta sväng höger, skyltat Stockholm. Vid nästa korsning, ta höger, skyltat Stockholm, kör ca 500 meter. Vid korsning, svängvänster, väg 984, skyltat Riala. Kör ca 13 km fram till Riala korset. Sväng vänster  in mot byn, passera kyrkan och sväng direkt vänster, skyltat Ekeby. Kör ca 1 km, vid korsning mellan stora lador, sväng vänster mot Ekeby kvarn. Följ asfalterad väg 1 km och framme vid kvarn, vänster och uppför backen 200 meter. Nu framme vid Ekebykvarnsvägen 73, Riala. Faluröda hus Tel. 0709810068.

Att göra i närheten:

Roslagskulla, Wira bruk, konstsmedja

Växtplats Nybyn, ekologisk odling, plant försäljning.

 

13

Söndagen den 30 juni kl. 11-17

Helen & Jenny, Lovisedals Gård, Roslagen

Vi har en stor trädgård på ca 3000 kvm belägen i Roslagen. Huset var tidigare personalbostad för de som arbetade på gården, Sex familjer fick då plats med idag är det bara jag och min fru Jenny (som är född på gården) som bor här. När vi bestämde oss för 20 år sedan att rädda huset fanns det bara en trampad stig till trappan och stora träd växte ända in på fasaden. Jag lyckades dock anlägga en perenna rabatt en bit ifrån undan från alla maskiner och hantverkare, så jag fick utlopp för min trädgårdslängtan. Den har nu vuxit till sig och där finns något som blommar från tidig vår till sen höst.

Vi har en ganska stor köksträdgård omgärdad av en avenbokshäck. Vi vill gärna vara självförsörjande på grönsaker större delen av året. Ett växthus för gurka och tomater tjänar som stall åt medelhavsväxterna på vintern. Hjärtebarnen nu är magnolior, irisar samt en Wisteria som jag lyckats få blomning på i flera år. För tillfället är det ganska stora projekt på gång. Två stora dammar är anlagda som ska ha en bäck  rinnande emellan, samt grunden till ett orangeri är anlagt. Arbetet med en lund runt den ena dammen är igång med större våt bäddar.

Jag är ingen samlare av några speciella växter utan älskar ( och vill ha) allt. Mitt medlemskap i STA har inte bara ökat mitt intresse för växter utan numera vet jag också namnen på en del av dem. Men jag vill skapa fina miljöer och platser i min trädgård och tänker mycket på utformningen. Just nu ligger fokus på att skapa stomme i trädgården med träd och buskar, samt lundväxter vid den nya dammen.

Adress: Från Stockholm ta E18 mot Norrtälje. Ta av vid Kårsta, Rimbo, Hallstavik och kör ca 7-8 km. Strax efter Rö kyrka, ta höger vid skylten Beateberg 6. Kör ca 2 km och över en motorvägsviadukt.. Direkt efter viadukten tar man vänster in på lokalväg (hållplats Ekdalen vid infart). Följ vägen fram till gårdsplan med stall och magasinsbyggnader. Parkering finns på baksidan av stora eternitladan.

Från Norrtälje, kör E18 mot Stockholm. Ta av första avfarten från motorvägen som heter Rösa trafikplats. Väg 77 – håll riktning Stockholm ca 7 km. Sväng vänster vid skylten Beateberg 6. Kör 2 km och över en motorvägsviadukt. Direkt efter viadukten tar man vänster in på lokalväg (hållplats Ekdalen vid infart). Följ vägen fram till gårdsplan med stall och magasinsbyggnader. Parkering finns på baksidan av stora eternitladan.

Varmt välkomna önskar Helen & Jenny

Adress: Lovisedalsvägen 60, Rö. Tel: 0707453582 eller 0707453591Tre  trädgårdar, nr 14-16, i Västmanland som har öppet samtidigt

14

Onsdagen 2 juli kl. 12-20

Ägare: Ewa Söderström

Tel.nr: 070-3030469

Adress: Hönäs 118, 726 92 Skultuna

Vägbeskrivning: Hönäs ligger endast 7 km från Gussjö, och man kan åka både via Skultuna, Västerfärnebo eller från Gussjöhållet.  Om man kommer över Sätra Brunn (riktning mot Salbohed), passerar man Gussjö-skylten med 100 meter och tar istället vänster mot Fläckebo. Följ vägen 4 km, och sväng höger vid skylten Skultuna. Efter 2 km, ta av till höger vid skylt Hönäs, och följ byvägen 1 km fram till en faluröd mjölkpall.  Från Skultunahållet, passerar man Svanå, och ytterligare 12 km och tar av till höger vid skylt Fläckebo. Efter 1 km ta vänster vid skylt Hönäs och följ byvägen fram till en faluröd mjölkpall. Kommer man från Västerfärnebohållet (riktning mot Skultuna), efter 12 km sväng vänster vid skylt Fläckebo. Efter 1 km ta av till vänster vid skylt Hönäs och följ byvägen fram till en faluröd mjölkpall.

Hönäs ligger i en lantlig miljö vid Fläcksjön, som är berömd för sitt rika fågelliv.  Min trädgård har mycket sten. Mängder av alla sorters perenner, både högt och lågt. Många clematis och liljor. Är på ständig jakt efter nya och ovanliga perenner.  Trädgården har lång blomningstid, från tidig vår till sen höst.

 

15

Onsdagen 2 juli kl. 12-20

Ägare: Monica Yngvesson

Tel. 070-589 90 55

Plats: GPS adress: Gussjö 131, 73363 Salbohed.

Vägbeskrivning: Väg 56 från Västerås. Sväng mot Salbohed – Sätrabrunn. Ca 5 km efter Sätrabrunn går en liten byväg ner till höger mot Gussjö by. Sväng in där.

För er som kommer från Salbohed: Kör ca 2 km mot Sätrabrunn. Sväng sen vänster ner till Gussjö by. Per Persgården är första huset på höger sida i byn. Vi har ett grått staket mot vägen och ett stort, rött tvåvåningshus. Parkera på lagårdsbacken.

Kort info: Gussjö är en gammal by och huset är byggt 1831. Trädgårdsmiljön har en stomme av gamla äppelträd, rabatter med perenner av olika slag, pioner, många olika sorters hostor, rosbuskar, portaler med klängväxter m.m. I trädgården finns flera upphöjda rabatter för odling av lite mer känsliga växter. Ett stort växthus finns med blåregn och sittplatser för social samvaro. Vill du veta mer, gå in på www.perpersgarden.se

 

16

Onsdagen 2 juli kl. 12-20

Ägare: Mona och Curt Fernros

Tel: 073-0379616

Plats: GPS adress: Färnebo Hedbo 158 73362 Västerfärnebo

Vägbeskrivning: Väg 56 från Västerås. Sväng väg 771 mot Salbohed och Sätrabrunn. Passera Salbohed och kör mot Avesta ca 4.5 km. Tre röda hus på höger sida, vi bor i sista huset mot skogen.

Kort info: Trädgården är anlagd på ett f.d. potatisland i kanten av skog. I trädgården finns rabatter med olika perenner, rosor och buskar. Ett lusthus och ett litet växthus samt en damm med fiskar.

 

17

Lördagen den 6 juli, kl. 10-18

Mari Magnusson, Vallby Enköping

En romantisk svensk cottage  garden med hundratals olika rosor och pioner. Här finns även många klematis och rabatter med gammaldags perenner. Trädgården är på 6000 kvm och är indelad i flera olika trädgårdsrum av portaler med klängväxter och häckar. Det finns även en stor köksträdgård med en cuttinggarden och en örtagård. I år har vi mycket projekt på gång. Vi bygger växthus och uthus samt en pergola, murar vid en uteplats och plank. Vi anlägger även grus på flera ställen samt snickrar nya blomställningar. Det är en hel del nytt från förra året. Trädgården har även en äppellund med 14 stycken 100-åriga äppelträd. Fika till försäljning.

Välkomna

Bilder av trädgården finns på INSTA gram: An angel in my garden och An angel at my table eller bloggen http://angletable.blogspot.com/

Adress: Från Uppsala åk vägg 55 mot Enköping, i Litslenakorset år rakt fram och via Grillby, följ sedan era GPS: er.

Från Enköping: Kör förbi Coop och åk söderut, sväng höger efter Gånstagården vid skylten Vallby 9- Åk 9 km och sväng höger vid skylten där det står Sycklinge och Multicolor. Det är andra skylten mot Sycklinge! Man ser Vallby kyrka över åkern. Det är andra huset, första infarten på höger, ett stort gult hus. Det är den gamla församlingsgården till kyrkan. Det finns mycket parkering uppe på gårdsplanen samt utmed den gamla vägen upp till höger efter tomtens slut.

Adress: Vallby by 8, 74598 Enköping tel.: 070-4227436 eller 0171-81125

18

Lördagen den 13 juli kl. 12-16

Gunilla Lundell, Enköping

Jag har ett galleri och en kursverksamhet. När galleriet är öppet så serverar vi fika med hembakat som man kan ta med sig ut i trädgårdens olika rum och avnjuta mellan växter och olika skulpturer. Eftersom jag arbetar som konstnär så är jag naturligtvis en skapande människa och älskar att vara ute i min trädgård. Jagar ständigt nya projekt, nytt sätt att presentera mitt levande rum. Min trädgård startade jag 2007, men inte så kunnig. Tog emot allts om alla ville dela med sig av. Det mesta av det är nu borta men en del synder lever kvar och kommer aldrig att försvinna. Jag är en glad och positiv människa och det avspeglar sig i mitt skapande bland växter och de olika rum som finns här. Det är kul att få besök med likasinnade, men förvänta er inte strikt trädgård. En är som jag glad och positiv och rörig. En del kallar den bohemisk.

Färdbeskrivning: Tag riksväg 70 mot Sala eller från Sala till Enköping, ca 2 mil åt båda hållen. Mitt emot Karleby tingshus, se skylt Lundellska galleriet.

www.lundellskagalleriet.se

 

19

Lördagen 20 juli, kl. 12-16

Åsa Stenmarck, Vallentuna

http://www.tradgardsriket.se/tradgardar/tradgard-for-nytta-och-noje/

Vår trädgård är under ständig uppbyggnad. Den är 8400 m2 stor och ungefär hälften är anlagd. På tomten finns många fruktträd, bärbuskar och ett litet växthus numer utan tak. Det finns också hönor, bin och 3 små dammar. Ambitionen är att trädgården ska vara lättskött och fin året om – därför gör vi fler rabatter och minskar på gräsmattan. Men en trädgård blir ju aldrig klar så att skapa balans i projekten mellan att sköta om och göra nytt. I år, hoppas vi, är året som vi anlägger en ekologisk bad-damm – planeringen är i full gång.

Vi bor i Vallentuna, vid Angarns Kyrka, (skriv in den i GPS: en) parkera på den stora grusplanen och vi bor i det huset som ligger bredvid församlingshemmet, rött staket. Till denna trädgård är du även välkommen vid andra tillfällen om du först kontaktar via mail eller telefon, asa.stenmarck@ivl.se  010 788 65 66

Vi har Facebook konto: Ansgars-Lundby 11 och INSTA gram @gardenrelity

 

De här trädgårdarna är med i Tidningens Lands Öppen trädgård: Söndagen den 21 juli kl. 12-18

Torsten och Runa Walderö, se trädgård nr 2

Sven och Ewa Wåhlin, Skokloster , se trädgård nr 3

Denise Hellström, Östervåla, se trädgård nr 11

 

20

Lördagen 17 augusti, kl. 11-15

Cathrine och Tomas, Knivsta

Björkhöjden är en trädgård som till ytan är 3000 kvm och består av flera rum. Trädgården har olika gestaltningar med böljande rabatter kantade med plattjärn på framsidan. Baksidan har olika nivåer som fångas upp med murar och häckar. Torvpartier, grönsaksodlingar och växthus av gamla återvunna fönster och tegel. Stor damm med koifiskar, brygga och spång. Trädgården har under de senaste åren genomgått en stor förvandling och nya projekt skapas varje år.

Färdbeskrivning: ta av E4:an vid Knivsta och kör genom samhället mot Noors slott mot Ledinge 4 km. Efter ca 4 km kör du över E4:an och sedan första höger mot Stora Elgboda. Grått hus som ligger ca 400 meter på höger sida med adressen:

Stora Älgboda 29, 741 90 Knivsta. Om du inte hittar eller önskar komma en annan dag ring Cathrine på 070-742 39 7

 

Växtmarknader

18 maj Trädgårdsfest för Linné, Linnégatan mot ån nära Linnéträdgården kl.11-17. Se www.linnaeus.uu.se/program.

25 maj Dala-Gästrikekretsens växtmarknad vid Bruksmuséet, Vikmanshyttan kl.10-13. Se www.sta-dalagastrike.se

2 juni Tunakolonin, kl. 11-14, Tunabergsgatan 5, Uppsala, intill Tunabergsskolan

6 juni Trädgårdsamatörernas Dag kl.11-15 med växtmarknad på Flora Linnéa koloniträdgårdsområde, Fålhagen, Uppsala

 

Vägbeskrivning: Från Fålhagsleden sväng in på Björkgatan riktning mot Celsiusskolan. Åk fram till avspärrningen och sväng höger.

Med buss linje 7 till Björkgatan, gå förbi Celsiusskolan.

 

1 september Botans dag, kl. 11-16, Botaniska trädgården, Uppsala

7 september Enköpings trädgårdsdag, start kl. 11 i Skolparken, Enköping

 

Program augusti - oktober

Onsdagen den 21 augusti, kl. 18 Linnes Sävja, visning av Örtagården. Carl von Linnés väg 3, Uppsala

Lördagen den 31 augusti, Inspirationsdag & växtmarknad, Södertälje. STA Region Öst bjuder in till inspirerande föredrag och växtmarknad. Kl 08-16. För anmälan se TA nr 2. Ev. planeras samåkning med bil från Uppsala. Mer info www.stasormland.se

Söndagen den 1 september, Botans Dag kl.11-16. Se www.botan.uu.se/program

Lördagen den 7 september Enköpings trädgårdsdag kl.11 , Skolparken, STA Mälardalskretsen ansvariga.

Onsdagen den 18 september, kl. 18 - Trädgårdsmyller, insekter som hjälper dig att odla. Föreläsning med Christina Winter, Plats: Biotopia, Vasagatan 4, Uppsala.

Onsdagen den 25 september kl. 18- Pioner, föredrag  med Leena Liljestrand samt försäljning av pioner av Henning Bohne.  Plats: Bergaskolans matsal, Norbyvägen 25, Uppsala

5 -6 oktober, lördag och söndag, Färgklickar från hela världen!. Årets lök- och knölhelg arrangeras i samarbete med Botaniska trädgården, Uppsala. Spännande internationella föredrag med Plats: . Ekmanssalen, Evolutionsbiologiskt centrum Uppsala. Anmälan till: lenabjorklund.riala@telia.com  Mer info i TA nr 2 och på www.upplandskretsensta.n.nu

 

Resor och utflykter

Vårresa 11-12 maj, Rose-Marie Tegebro ansvarig

Trädgårdsresa till Gotland, 15-23 juni, Lena Björklund ansvarig

Vi reser på egen hand till Gotland för att gemensamt besöka olika trädgårdar med start i Botaniska trädgården i Visby den 15:e juni. Då startar Gotland sin trädgårdsvecka med öppna trädgårdar. Var och en stannar så länge man själv vill. STA Gotland hjälper oss ,ed förslag på vackra och sevärda trädgårdar. Kontakta Lena Björklund för frågor, intresseanmälan, anmälan och samordning av boende  och transporter till Gotland och på plats.

Trädgårdsresa, Sommarutflykt Lördagen den 10 augusti

Vi besöker fyra trädgårdar i Stockholm. Avresa från Harbo kl. 07.00, Uppsala kl. 07.45 och därefter Knivsta.

Besök:

  • Britt och Gert Sjöholm i Skogås, en sluttningstomt ner mot Drevviken som varit med i programmet ”Trädgårdstoppen”. Förmiddagsfika.
  • Carina och Jan Palmgren i Trångsund. Kuperad tomt med lundar, asiatisk trädgård, grusparti, stenparti, bäck med vattenfall mm
  • Lunch intages på Lida värdshus i Tullinge
  • Torvans trädgård. En hemma plantskola som drivs av Pia Myrberg. http://torvan.nu/
  • Sanda Cottage i Upplands Väsby, en trädgård på ca 1000 kvm med woodland, en vit trädgård och medelhavsdel. Växthus och höns får också plats. Här finns även trädgårdsprydnader att köpa. Eftermiddagskaffe.

Åter till Uppsa lkl. 18.30. Pris för resa inkl. lunch och för- och eftermiddagskaffe 200 kr. Anmälan görs till Agneta Eriksson, agneta9944@hotmail.com senast den 10/7. Frågor om resan ställs till Rose-Marie Tegebro 0735351933.

 

Övrigt

3-5 maj Deltagande i Steningemässan, samarbete med STA Stockholm

Ett antal trädgårdsringar är startade. Ansvariga: Jan Mowitz och Cathrine Håkonsen

6 juni STA-dagen firas för sjunde året. Vi träffas på Flora Linnea. Se under växtmarknader.

13 juni Träff för nya medlemmar, kl. 18, hos Mia Pontoppidan, Varpvägen 31, (Nåntuna) Uppsala.

12-14 juli Riksmöte är i år i Örnsköldsvik, se info TA nr :1  och se även www.angermanlandssta.se

Program för januari- maj 2019

 Vår möteslokal är Bergaskolans matsal, Norbyvägen 25 i Uppsala

(mittemot Bror Hjorts hus). Det är nära till busshållplats och gott om parkerings-platser.  Entréavgiften är vanligtvis 50 kr. Ofta anordnas växtlotterier. Skänk gärna ditt överskott av växter, böcker etc. till lotteriet. Mestadels serveras kaffe inkl. kaffebröd som föreningen då bjuder på. Dörrarna öppnas ca 17.30, mötet börjar kl. 18.00 med en kvarts information innan kvällens program startar.

Ta gärna med en icke-medlem som kan vara intresserad av vår verksamhet.

 Parkeringsplatsen vid EBC Norbyvägen 14 kommer att vara samlings- och mötesplats vid resor med egna bilar. Samåk gärna.

Eventuella ändringar av lokal eller program kommer att tillkännages på vår hemsida i så god tid som möjligt, samt via e-postutskick. Lämna gärna er e-postadress till Agneta Ericsson agneta9944@hotmail.com. För övriga frågor ring Jan Movitz tel 072-506 36 10 för information.

Obs! Ditt medlemskap i föreningen omfattar alla i familjen!

En återkommande fråga är huruvida make/maka/sambo kan få följa med på något arrangemang och svaret är alltså ja.

Torsdag 24 januari kl. 18.00                                            

Vackra svenska trädgårdar genom fotografens lins 

Vad har bildkomposition och trädgårdsdesign gemensamt.  Var med och dröm dig bort en stund i vintermörkret. Monika Norrby kommer och berättar och visar egna bilder. Monika är fotograf och har medverkat i ett antal trädgårdsböcker och tidskrifter. Hon har även en hemsida och en Facebooksida, Trädgård på Djupet, tillsammans med sin kollega, journalisten Åsa Langefors.  https://tradgardpadjupet.wordpress.com/

Onsdag 13 februari kl. 18.00

Odlingsvärda träd och buskar

Magnus Carlström från Flyinge plantskola, tidigare Lindhults plantskola kommer till oss och har en workshop. Han kommer att prata om vackra, odlingsvärda buskar och träd samt visa hur man sticklingsförökar dessa. Begränsat antal, anmälan till Lena Björklund tel 070-9810068.lenabjorklund.riala@telia.com som också kan ge mer information.

Torsdag 28 februari kl.18.00

Odla smart i vårt klimat

Roger Holt, till vardags trädgårdsmästare på Botaniska trädgården Uppsala, kommer och delar sina tankar och erfarenheter kring hur vi kan odla smart i vårt klimat.  Som alla vi andra brottas han med val av växter, samplanteringar, bevattning med mera för att lyckas hålla växterna vid liv och trädgården vacker. Hur tacklar vi långvarig torka, varmare somrar och höstar. Roger kommer att berätta om sina tankar med vill också bjuda in till diskussion och erfarenhetsutbyte

Torsdag 21 mars kl. 18.00

Årsmöte,

Därefter

Ulf Sill om lundens växter – med växtförsäljning” 

Först årsmöte med sedvanliga förhandlingar, beslut om verksamhetsplan, budget och ny styrelse.  Efter årsmötet kommer Ulf Sill att berätta om lundens växter. Ulf är på väg till Trädgårdsmässan i Älvsjö för att föreläsa hela kommande helg. Han ska också sälja sina exklusiva, unika men ändå mycket prisvärda eget uppdrivna växter. Vi har förmånen att Ulf kommer först till oss i Uppsala medan det bästa finns kvar.

Torsdag-Söndag 21-24mars

Nordiska trädgårdar

Trädgårdsmässan i Älvsjö, Sveriges största trädgårdsmässa. Rabattkupong på entrépriset hittar du i tidningen Trädgårdsamatören.

Årets tema är Vild och kontrollerad. Mässan är i A-hallen och STA’s monter på Rådgivningsgatan ligger direkt vid huvudingången. Upplandskretsen hjälper till att anordna aktiviteter i montern.  Är du intresserad av att hjälpa till hör av dig till någon i styrelsen. Har du förslag på lämpliga aktiviteter eller lämpliga personer så berätta det också. Kom och se vad som händer under mässdagarna.  

Lördag 23 mars-söndag 31 mars

Lök- och knölåret 2019

Bege er gärna till Botaniska trädgården i Uppsala i vår. Under hösten har man planterat över 75 000 lökar och knölar. Lök- och knölväxter är temat under nästa år.

Även Upplandskretsen av STA är inblandat i några av aktiviteterna under året.

I slutet av mars, från lördagen den 23 till söndagen den 31 mars, anordnas en utställning av blommande lök- och knölväxter i Orangeriet. Under denna tid finns fortfarande de vinterförvarade växterna kvar inne men i åtta stora fönsternischer kommer ett brett utbud av blommande lökar och knölar att visas – en försmak av den annalkande våren.

Upplandskretsen kommer att ansvara för en fönsternisch. Vi är nio medlemmar som har köpt in och planterat cirka 80 krukor med lökar och knölar som just nu håller på att rota sig i jordkällare, drivbänkar och andra platser med låg temperatur. Vid lämplig tidpunkt under våren inleds drivningen vid en lite högre temperatur så att blomningen förhoppningsvis sammanfaller med tidpunkten för utställningen. Det kommer att bli en utmaning att träffa rätt. Ingen av oss i gruppen – och inte heller någon på Botan – har någon större erfarenhet av att driva upp lök i kruka. Men för säkerhets skull har vi planterat dubbelt så många krukor som ryms i vårt fönster, så nu får vi hålla tummarna för att allt går vägen. Jan Movitz samordnar denna aktivitet.

Vid invigningen av lök- och knölutställningen lördagen den 23 mars kommer Gerben Tjeerdsma att hålla ett föredrag på lök- och knöltemat och kommer även att sälja växter. Närmare information om utställningen kommer att finnas på Botans hemsida www.botan.uu.se och på Upplandskretsens egen hemsida.

Just nu pågår även planeringen av 2019 års lök- och knölhelg, detta år i samarbete med Botan. Mer information om det kommer senare.

Lördag 30 mars kl.13.00

Lökar och knölar mästarens urval

Henrik Zetterlund, Hortikulturell intendent i Botaniska trädgården Göteborg.

Missa inte chansen att få lyssna till Henrik när han berättar. Göteborgs botaniska trädgård har världens förnämsta samling av vildinsamlade lökväxter och en klippträdgård i världsklass där alpiner från hela världen odlas, vilket han ansvarar för. Det är också Henrik som varje år väljer de lökar- och knölar som ingår i Botaniska vännernas utbud. Kunnig, erfaren med öga för det unika och vackra.

Samtidigt pågår lökutställningen på Uppsala Botaniska trädgård där STA medverkat med ett utställningsfönster. Observera att föreläsningen kommer att ske i Botaniska trädgården, Thunbergssalen, Linneanum. Det planeras även en workshop öppen för allmänheten samma dag. Mer information, se hemsidan.

Onsdag 24 april kl. 18.00

Skogsträdgården – Ätbara perenna växter

Philipp Weiss, författare till årets trädgårdsbok ”Skogsträdgården” berättar om fleråriga ätbara grödor, många för oss okända som går att odla i vårt klimat. De allra flesta växterna i boken är kulturväxter någonstans på norra halvklotet.  Philipp vill inspirera fler att vara med och utforska denna odlingsteknik som kan ge ett överflöd av fleråriga bladgrönsaker, bär, frukt, frön och nötter utan att man behöver jobba ihjäl sig för det. Han framhäver samtidigt de stora miljöfördelarna med att odla på skogsträdgårdsvis.

 Fredag -söndag 3-5 maj

Trädgård och Uterum vid Steninge slott, trädgårdsmässa

Upplandskretsen kommer att tillsammans med Stockholmskretsen medverka under mässhelgen med olika aktiviteter. Mer information kommer senare, se hemsidan.

Fredag – Söndag 12-14 juli

Riksmötet 2019

Att delta i ett riksmöte ger möjlighet till att per buss besöka ett antal privata trädgårdar inom en krets och träffa andra trädgårdsamatörer.  Riksmötet avslutas med en stor växtmarknad med många säljare.

Riksmötet 2019 arrangeras av Ångermanlandskretsen.  Inbjudan kommer i TA nr 1.

Sommaren och höstens programNytt program kommer ut i maj 2019 och kommer främst att presentera öppna trädgårdar, växtmarknader och resor under sommaren. Höstens program kommer i slutet av augusti.

 

Tidigare program under 2018:

Tisdag 23 januari kl. 18.00
Jakten på den perfekta jorden
Föredrag av Tony Johansson, vinnare av Trädgårdskampen 2013. Tony har testat olika jordförbättringsmedel och kommer att redovisa sina erfarenheter.

Torsdag 15 februari kl.18.00
Trädgårdsdesign
Samarrangemang med Svartbäckens Egnahemsförening
Vintern är en perfekt tid att planera trädgården därför har vi bjudit in Martin Hjelström från Hummelbo Trädgårdar till oss för att prata om trädgårdsdesign. Han berättar för oss hur de tänker när de designar och anlägger en trädgård som skapas av drömmar och förutsättningar i trädgården. Hummelbo Trädgårdar är ett företag som planerar och anlägger estetiska och funktionella utemiljöer för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Eftersom de även arbetar med att anlägga trädgårdar så kan de också berätta praktiska detaljer gäller anläggningen för att få en hållbar trädgård som kan hålla över tid. Välkommen till en spännande kväll med trädgårdsdesign.

Tisdag 7 mars kl 19.00
I trädgårdsmästarens spår
Samarrangemang med Stenhagenbiblioteket. Lokal: Allhuset, Stenhagen. Gratisbiljetter finns att hämta på biblioteket eller bokas hos Rose-Marie Tegebro tel 073-535 19 33, tegis544@hotmail.com

Författaren och fotografen Elisabet Svalin Gunnarsson föreläser om att gamla tiders trädgårdsmästare besatt kunskaper som håller på att glömmas bort, men deras odlingsmetoder är fulla av knep som passar utmärkt idag. Förr i tiden visste man hur man sparar och ta vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta, hur man blir nästan självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård.
Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var självklar. Frågor som är minst lika viktig idag för den miljömedvetne odlaren.

Lördag 17 mars kl. 13-17
Ympkurs
Lär dig ympa!
Den rutinerade hobbyymparen, odlarentusiasten och växtexperten Tomas Lagerström lär ut ”grön kirurgi”. Vi börjar med en halvtimmas föreläsning med power point. Sedan kommer vi att träningsympa med övningsris och framför allt lära oss att skära fina snitt. Därefter kommer vi att ympa med ”riktiga material” och då kommer du att få ympa sorter/arter av prydnadsträd av körsbär, rönn och äpple. Du får tre grundstammar, en till resp. växttyp. Om ni vill så får ni byta grundstammar med varandra. Tomas tar med ympris av intressanta och vackra träd och håller med vassa ympknivar och sekatörer. Därutöver får du övrigt ympmaterial, krukor och jord samt instruktioner om skötsel av ymparna under första säsongen. 

Kurskostnaden är 200 kr. En kostnad på 130 kr för material tillkommer och betalas kontant vid kursstart. Max 20 deltagare.
Anmälning senast 4 mars till Ingrid Rydberg (ninni.rydberg@gmail.com) Anmälan är bindande. Klä dig varmt eftersom vi kommer att genomföra övningen i ett kallväxthus.
Välkommen till en spännande övning ute vid Ultuna.

Onsdag 21 mars kl. 18.00
Årsmöte, se kallelse sid 11
Därefter ”Hostor – perenner att lita på”
Roger Elg, landskapsarkitekt och universitetslärare på SLU föreläser om ”Gestaltning med funkior i trädgården”. Vilka arter/sorter ska vi välja? Hur kan vi använda funkior i olika sammanhang? Snigelresistens m.m. Roger har odlat funkior under många år och fortsätter att provodla och utveckla sina perennplanteringar där funkior ingår till stor del.

Torsdag-Söndag 22-25 mars
Nordiska trädgårdar
Trädgårdsmässan i Älvsjö, Sveriges största trädgårdsmässa. Rabattkupong på entrepriset hittar du i tidningen Trädgårdsamatören.
På årets mässa kommer STA som vanligt att ha en egen monter. Det är STA tillsammans med Stockholmskretsen som ansvarar för montern. Övriga kretsar bidrar på olika sätt. 2018 kommer Upplandskretsen att ha ansvaret för aktiviteter i montern som fröodling, rådgivning och vad mer det nu blir. Är du intresserad av att hjälpa till hör av dig till någon i styrelsen. Har du förslag på lämpliga aktiviteter eller lämpliga personer så berätta det också.

Torsdag 5 april kl.18.00
Liljor
Peter Møller, en känd liljeexpert från Danmark, håller föredrag om liljor och säljer liljor från egen import och odling. Han har 53 olika sorter med sig, inga martagonhybrider utan enbart sådana som vårplanteras. För närmare information om sorterna kontakta
Peter på e-post: Lan-terrorchids@post.tele.dk

Onsdag 25 april kl. 18.00
Larz Danielsson om en resa till IndienMitt föredrag kommer att handla om en resa till Arunachal Pradesh en delstat i yttersta nordöstligaste delen av Indien. En resa utöver det vanliga och att få en dröm att gå i uppfyllelse med att få kliva upp på ett berg där ingen eller väldigt få människor ifrån väst varit. Ett orört eldorado fritt från boskap och människors påverkan.
Men vägen dit var inte helt självklar….fortsättning följer.

Larz har med sig växter till försäljning. Se www.spezialplant.nu

 

Lördag 19 maj kl. 11-17
Linnéfirande i Uppsala
Linnés födelsedag firas med bl.a. växtmarknad på Svartbäcksgatan utanför Linnéträdgården. Mer information kommer senare. Se även www.linnaeus.uu.se/

Fredag – Söndag 15-17 juni
Riksmötet 2018
Riksmötet 2018 arrangeras av Stockholmskretsen. Inbjudan kommer i TA nr 1.
Att delta i ett riksmöte ger möjlighet till att per buss besöka ett antal privata trädgårdar inom en krets och träffa andra trädgårdsamatörer. Riksmötet avslutas med en stor växtmarknad med många säljare.

Nytt program kommer ut i maj 2018 och kommer främst att presentera öppna trädgårdar, växtmarknader och resor under sommaren.

Onsdag 12 september kl 19.00
Härliga höst i trädgården
Samarrangemang med Stenhagenbiblioteket. Lokal: Allhuset, Stenhagen. Gratisbiljetter finns
att hämta på biblioteket eller bokas hos Rose-Marie Tegebro tel 073-535 19 33,
rm.tegebro@gmail.com
Trädgårdsmästaren Linda Schilén delar med sig av inspirerande och praktiska
göromål och tips på vackra höstperenner, buskar och träd. Hon visar kreativa
krukväxtarrangemang och berättar hur hon tar hand om skörden och visar på
höstens alla möjligheter.

Tisdag 25 september kl. 18.00 (Obs! Nytt datum)
Höstfärger i trädgården
Planera för en lång, färgsprakande höst i trädgården. Anna Lundborg kommer och
berättar om sin favoritårstid ”den vår de svage kallar höst”. Jonas Grund från
Stolpens Trädgård säljer träd och buskar som ge fina höstfärger.
Samarrangemang med Svartbäckens egnahemsförening.

Lördag 6 oktober- söndag 7 oktober
Var finns skattkistorna gömda?
En ny lök- och knölhelg med föreläsare från Holland, Turkiet och Sverige.
Program och lokal se TA 2 :2018 eller kretsens hemsida.
Vi börjar lördag från kl.11.00 med inregistrering och ev lunch.
Start kl 12.45 med föredragen och avslutar föredragen kl. 12.15 på söndagen.
Sista anmälningsdatum 23 september.

Måndag 8 oktober
Hur ska näringen vara sammansatt om växterna får bestämma
Tom Ericsson, pensionerad forskare och lärare på Sveriges lantbruksuniversitet
informerar. Se även artikeln i TA 2018:2 ” Varifrån kommer näringen i organisk
gödsel?” som Tom Ericsson skrivit.
Första delen av två planerade föreläsningar om jord.
En fortsättning på samma tema den 7 november, se nedan.

Länk till föreläsningen här

Lördag 13 oktober kl 14.00
Sten i trädgården – funktion, materialval och hantering
Landskapsarkitekt Thomas Blomqvist guidar oss i hur man höjer kvaliteten och
upplevelserna i sin trädgård med natursten i olika funktioner samt beskriver
materialens ytbehandling och kvaliteter.
Inbjudan från Uppsala Trädgårdssällskap.
Lokal: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12.
Inträde 50 kr för icke medlem, obs endast kontant betalning

Onsdag 7 november kl 19.00
Odlare lär känna din jord
Samarrangemang med Stenhagenbiblioteket. Lokal: Allhuset, Stenhagen. Gratisbiljetter finns
att hämta på biblioteket eller bokas hos Rose-Marie Tegebro tel 073-535 19 33,
rm.tegebro@gmail.com
Tom Ericsson, lärare och pensionerad forskare på SLU, delar med sig av sin
kunskap och erfarenheter om jord.

Torsdag 22 november kl. 18.00
Glöggkväll och resedrömmar
Kom och lyssna på hur en studiecirkel om engelska trädgårdar resulterade i en
underbar trädgårdsresa till England. I novembermörkret kan du lyssna på en
reseberättelse och se vackra bilder från resan som tar oss tillbaka till rosornas
hemland. Vi får också möjlighet att drömma om nya resmål, kanske tillsammans.
Glögg med tilltugg serveras.

 

Tidigare program under 2017:

Sommarens program består främst av många öppna trädgårdar (18 st) och information om växtmarknader som kretsen medverkar i samt resor och utflykter som kretsen anordnar. Vi erbjuder en rundtur i Stadsträdgården och en i Botaniska trädgården för att se vårblomningen. Lite kort om höstens kommande program finns också med. Varmt välkomna på föreningens aktiviteter. Hoppas vi ses i sommar!

Tisdag 30 maj kl. 18.00 – Vårfloran i Stadsträdgården
Vandring i Stadsträdgårdens vårflora med stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson. Stadsträdgården har genomgått en förvandling under de senaste åren. Ingemar guidar oss genom trädgården och berättar om gjorda förändringar samt tankarna bakom dessa. Projektet Stadsodlingsåret 2017 i Uppsala kommer vi att få höra mer om. Vi träffas vid fontänen framför entrén till Flustret. Om vädret är fint avslutas vandringen med en fika vid Gula Villan för de som önskar.

Torsdag 1 juni kl 18.00 – Vårvandring i Botan
En guidad vandring med Roger Holt i Botaniska trädgården. Samling framför tropiska växthusets entré.

Växtmarknader

20 maj Trädgårdsfest för Linné, Svartbäcksgatan utanför Linnéträdgården kl.11-17. www.linnaeus.uu.se/program

27 maj Dala-Gästrikekretsens växtmarknad vid Bruksmuséet, Vikmanshyttan kl.10-14. www.sta-dalagastrike.se

6 juni Trädgårdsamatörernas Dag kl.11-15 med växtmarknad på Flora Linnéa koloniträdgårdsområde, Fålhagen, Uppsala

Resor och utflykter

Lördag 3 juni kl. 10-13.30
Nu har vi återigen chansen att besöka Ängsäters Perenner. Hit kan du inte åka som privatperson men denna dag är det öppet för oss trädgårdsamatörer. Här kan man handla perenner ur ett stort sortiment till mycket bra priser. Resan sker denna gång med egna bilar. Samåkning för den som vill. Har du plats för fler i bilen eller önskar att få åka med någon, meddela det till Jan Movitz via mail jan.movitz@gmail.com senast måndagen den 29 maj.

Lördag- söndag 17-18 juni
Tvådagars resa till Dalarna då vi besöker sex privata trädgårdar. Resan är fullbokad.

Lördag 12 augusti
Välkomna på trädgårdsresa runt Mälaren. Vi besöker två privatträdgårdar och en handelsträdgård, Burgers i Köping (vi får 10 % rabatt). Lunch serveras där i närheten. Tag med eget fika till första stoppet i Hallstahammar.

Där besöker vi Lasse och Ulla Wallin som hälsar oss välkomna till sin parkliknande trädgård på drygt 3000 kvm, som började byggas upp 1990. Det är en trädgård med stora gester, som väcker nyfikenhet och ger lust till att använda mer storvuxna växter. Många av de intressanta träden, buskarna och perennerna har de själva dragit upp från frön och som nu har blivit tämligen stora. Därför består mycket av trädgårdsarbetet idag, av att gallra, för att ge plats åt nya spännande växter. En trädgård i ständig utveckling, väl värd att ses. De säljer inte växter.

Vid den andra privatträdgården hos Birgitta och Bernt Berglund i Arboga serverar värdparet eftermiddagsfika, dryck och kaffebröd. De tar emot oss i sin 10 000 kvm stora trädgård med mycket lundmark och bergknallar. De visar sin damm och har flera våtbäddar. Hosta är en specialitet. De säljer växter.

Anmäl till solveig.zettermark@apoteket.se senast 12 juli 2017. Betala gärna avgiften 200 kr så snart som möjligt efter anmälan, dock senast 12 juli 2017. (Återbetalas ej vid förhinder.)

Lördag 26 augusti kl. 10-12.30  INSTÄLLT
Följ med på en guidad tur genom Enköpings prunkande parker. Här finns både stora parker och små gröna oaser. Här används rikligt med perenner i stora planteringar och spännande träd och buskar med marktäckande perenner. Nu på sensommaren dominerar de högvuxna perennerna och gräsen. Passa på att hämta inspiration och kunskap tillsammans med en extrakunnig guide. Samling kl.10 vid Turistinformationen, Rådhusgatan 3, Enköping. Avslutning kl. 12:30 i Drömparken.

Pris 100: - kontant eller Swish. Betalas direkt på plats.
Anmälan till Rose-Mari Tegebro, tegis544@hotmail.com senast 18/8.

Samåkning för den som vill. Meddela vid anmälan om du har plats för fler i bilen eller önskar åka med någon. Den som åker med betalar 10:-/mil.

Det går att på egen hand besöka Tuna Trädgård

Efter besöket i Enköping kan vi besöka Tuna Trädgård utanför Örsundsbro www.tunatradgard.se
Tuna trädgård är en handelsträdgård som odlar mycket från frö och sticklingar bl.a. sommarblommor, kryddor och perenner. De har även klätterväxter, prydnadsträd och buskar, rhododendron och mycket mer i sitt breda och intressanta sortiment. De levererar en hel del växter till Enköpings parker. Birgitta, ägarinnan av plantskolan, ger oss en inledande presentation och guidning den 26 augusti. Vi har 10 % rabatt mot uppvisande av medlemskort. Observera att rabatten gäller under hela året.

 

Öppna trädgårdar

1. Hela sommaren utom vecka 28.
Peter Tallbo, Mårtenvägen 1, Mora. Telefon 070-999 8824

Jag har öppet hela sommaren utom v 28. Det är bara att höra av sig via telefon, mail ptallbo@gmail.com, eller facebook www.facebook.com/peppestradgard. På facebook kan man se vad som sker i min trädgård samt skicka meddelande. Trädgården är ganska nyanlagd, den äldsta delen som är 7-8 år är skuggpartiet vid entrén. Resten är nybyggt av stensättningar och grusbäddar samt en nyanlagd odlingsyta med träramar med sand där jag har mina frösådder och plantor. Nya bäddar med woodland är också under uppbyggnad. Jag har oftast plantor till salu av det ovanligare slaget som man inte hittar på andra ställen, mest stenpartiplantor och många Saxifragahybrider men även lite ovanligare woodlandplantor, ofta små marktäckare.

2. Hela sommaren och söndagen den 18 juni kl. 10-17
Samt i samband med Lands Öppen trädgård söndagen den 16 juli kl 12-18
Torsten och Runa Walderö, Bergv.7, Kungsängen Telefon: 08-58172948 eller 073-6701079.

Kuperad trädgård med många rum och slingrande gångar. Se mer på www.waldero.se Välkommen att komma även vid en annan tidpunkt, men ring då först. Plantor till försäljning. 

3. Tisdag 6 juni kl. 12-15
Lena Länta, Uppsala, visar sin trädgård (compact garden) för intresserade. Koloniträdgård i Flora Linnéa koloniträdgårdsområde, Fålhagen, Uppsala. För vägbeskrivning se under Växtmarknader 6 juni.

4. Lördagen den 10 juni, kl. 13-16
Jan Movitz, Berthågavägen 9 A, Uppsala. Telefon 072-506 36 10.

Min trädgård utgörs av den äldre delen av en avstyckad tomt, nu drygt 900 m2. Efter att ha bott här i 30 år kände jag för en radikal förändring. För två år sedan anlade jag flera stora stenpartier uppbyggda av torvblock och sand och året därefter några lundpartier uppbyggda av torvblock och torv/sandblandning. Ytterligare förändringar väntar i år. Så man kan säga att min trädgård är under uppbyggnad med plats för en massa nya växter. I ett växthus hopbyggt med boningshuset frodas främst sydafrikanska växter, särskilt botaniska pelargoner.

Vägbeskrivning: Från Uppsala åker ni Enköpingvägen, svänger till höger efter Rickomberga och därefter omedelbart till vänster. Första avtagsvägen till vänster (Hedenbergsvägen) och andra till höger (Berthågavägen). Från Enköping, sväng vänster mot Stenhagen (stoppljuset efter avfarten till ICA Maxi) och omedelbart till höger (Hedenbergsvägen). Sväng vänster andra tvärgatan (Berthågavägen). Ett falurött hus med likaledes rött dubbelgarage.

5. Onsdag 14 juni kl. 16-21 och lördag 19 augusti kl. 12-17
Åsa Stenmarck, Angarns-Lundby 11, Vallentuna http://www.tradgardsriket.se/tradgardar/tradgard-for-nytta-och-noje/

Vår trädgård är under ständig uppbyggnad. Den är 8400 kvm stor och ungefär hälften är anlagd. På tomten finns många fruktträd, bärbuskar och ett litet växthus. Det finns också hönor, bin och dammar. Drömmer om en ännu större damm och ett woodland. Ambitionen är att trädgården ska vara lättskött och fin året om – därför gör vi fler rabatter och minskar på gräsmattan. Kanske är vi färdiga lagom till pensionen. I år är det framsidan som kommer stå under lupp, men vem vet vad som händer på vägen. Den 19 augusti finns honung till försäljning.

Vi bor i Vallentuna, vid Angarns Kyrka, (skriv in den i GPSen) parkera på den stora grusplanen och vi bor i det huset som ligger bredvid församlingshemmet, rött staket.

Nr 2, 6 och 7 är tre trädgårdar som ligger åt samma håll och har öppet samma dag. Styrelsen planerar att ordna samåkning från Uppsala.

6. Söndag 18 juni kl. 10-14
Birgit och Bertil Svensson, Travvägen 3, Bålsta.
Tel 0171-54 666 eller 070-205 02 29

Vår trädgård är en kedjehus-trädgård på ca 450 kvm. Vi har mest perenner och buskar och testar gärna lite ovanliga växter och deras härdighet. Till salu finns svavelpioner mm (behållningen går till Lions Cancerfond, Uppsala). Förmiddagskaffe serveras. Ingång till trädgården sker genom garaget.

Vägbeskrivning: E18 i Bålsta avfart Shell-macken. Tag första avfarten i rondellen och följ Kraftleden ca 3 km. Sväng höger mot Åkerby och efter ca 50 m tag höger in på Travvägen. 2:a huset på vänster sida hus nr 3.

7. Söndag 18 juni kl. 12-17
Sven och Ewa Wåhlin, Abbedissavägen 6, Skokloster. Tel 073-385 31 30

Naturskönt belägen med Mälarutsikt. Mycket sten och olika material. Något av en samlarträdgård med buskar och mindre träd, men det estetiska är viktigast. Ett växthus i souterrängläge och en damm. Årets trädgård 2010. Växter finns till försäljning (behållningen går till UNICEF). Vi tar gärna emot besök hela sommaren efter telefonkontakt. Vi planerar delta i Tidningen Lands Öppen trädgård 16/7 kl 12.00 - 18.00

Nr 8-10 är tre STA trädgårdar öppna under ”Fest i Heby”

8. Onsdag 28 juni och torsdag 29 juni kl. 17-20
Lördag 1 juli och söndag 2 juli kl. 11-15
Ing-Britt Andersson, Litselbo, Tärnsjö. Tel 070-189 99 01

Äldre gård med ny trädgård under uppbyggnad. Stora sandpartier med mycket sten och växter som alpiner, barrväxter och frilandskaktusar. Krydd- och köksträdgård och större perennarabatt mm under uppbyggnad. Växtförsäljning

Vägbeskrivning från Heby: åk väg 56, ca 3 mil. Sväng höger mot Östervåla och åk ca 1,5 km. Faluröd gård med vita knutar, på höger sida av vägen, skylt Litselbo.
Från Uppsala: åk väg 272 mot Gysinge, passera Östervåla, (12,1 km från Denise). Sväng vänster mot Tärnsjö i Ärligbo. Efter ca 3 km, passera Buckarby skylt på höger sida, faluröd gård på vänster sida av vägen, skylt vid vägen Litselbo.

9. Onsdag 28 juni kl. 17-20, lördag 1 juli och söndag 2 juli kl. 11-16
Lisbeth Karlsson Parkvägen 19, Harbo. Tel 070-254 52 87

En 70-tals trädgård i förvandling. Här finns en hel del perenner, rosor och clematis. Små träd och buskar på tillväxt. Ett litet stenparti, växthus och damm, samt torvparti med rhododendron. Växter till försäljning.

Vägbeskrivning från Uppsala: åk 272 till Harbo ca 4 mil, vid ICA, sväng höger in på Vibyvägen sväng höger, Hagvägen, vänster Parkvägen 19, vit fasadtegelvilla.

10. Torsdag 29 juni kl. 17-20, lördag 1 juli kl. 12-16
Söndag 16 juli kl 12-18 (Tidningen Land)
Samt i augusti, och då samtidigt med ytterligare en trädgård, datum meddelas senare
Denise Hellström Täljknivsvägen 8, Östervåla.
Tel 0292-10038 mobil 070-518 98 37.

Lummig trädgård med perenner, liljor, 60 Clematis svingande i döda enar och portaler. Klängrosor i cembratall och spaljéer, buskar, växthus och liten trädgårdsdamm. Röd-, silver- och vitbladiga perenner och buskar piggar upp rabatterna. Bon för solitära bin, humle och kotte hus. Ni får komma även andra dagar ring dock först. Växter till försäljning.

Vägbeskrivning från Uppsal:, kör 272 mot Östervåla. Efter kyrkan efter bron, kör rakt fram 600 m, kör höger vid skylt Idrottsplatsområde, fortsätt rakt fram till Täljknivsvägen 8.

11. Torsdag 29 juni kl. 15-18
Anne Harbom Jäderlund och Hans Jäderlund på Vilanvägen 3, Vilan i Uppsala

En villaträdgård från 1964, som har omarbetats sedan 2005. Fruktträd, ca 60 olika rotäkta rosor, växthus med pelargoner, krukodling, trädgårdskeramik och en barnhörna med grönsaker, blommor och bärbuskar, bl.a. blåbärstry.

Vägbeskrivning: Från Uppsala centrum 5 km mot Sävja. Vid ICA Supermarket till höger och direkt höger igen. Andra huset på höger sida. Stor parkering mellan husen 3 och 5. Buss 5 mot Sävja stannar bakom huset. Hållplats Nämndemansvägen.

12. Torsdag 6 juli kl. 10-18
Mari Eriksson, Vallby by 8, Enköping. Tel 0171-811 25, 070-422 74 36

En romantisk trädgård med mycket rosor, perenner och klematis. Det finns även en stor köksträdgård. Trädgården är inte klar men mycket att titta på ändå. Alla projekt är ännu inte klara. I år pågår också ett husbygge på tomten så det är lite extra mycket aktiviteter.

Vägbeskrivning: Från Uppsala åk väg 55 mot Enköping. I Litslenakorset åk rakt fram och via Grillby följ sedan era gps:er. Från Enköping och Coop åk söderut, sväng höger vid Gånstagården där det står Vallby 9. Åk 9 km och sväng höger vid skylten där det står Sycklinge och Multicolor. Man ser Vallby kyrka över åkern. Det är andra huset första infarten på höger, ett stort gult hus. Det finns mycket parkering uppe på gårdsplanen samt utmed den gamla vägen upp till höger efter tomtens slut.
Länk till hitta: http://www.hitta.se/kartan!~59.55834,17.14118,16z/search!i=xTMRl54vnO!q=mari%20magnusson!t=single!st=prv/tr!i=DYOg3zJg

Om man vill se bilder av trädgården http://angelattable.blogspot.com/ www.marieriksson.se

13. Lördag 8 juli kl. 11-15
Kristina Hagland Wahlèn, Brushanevägen 1, Sunnersta, Uppsala.
Tel 070-677 84 52

Öppen trädgård och växtmarknad. Passa på och sälj av eget överflöd eller köp hem av andras. De som vill sälja ringer Kristina senast dagen innan. Kristina har också en fin trädgård att inspireras av och som hon lovat visa runt i.
Har allt men vill ha mer.

14. Lördag 8 juli kl. 11-17
Marianne Ahrne, Apoteksvägen 18, Knivsta

Villaträdgård i centrala Knivsta om knappt 2000 kvm. Från början en typisk 50-talsträdgård med stor gräsmatta och en liten bit kvarlämnad tall- och ekskog. Efter 23 år nu en ”mormorsträdgård” med 200 olika sorters rosor, mest gammaldags, en del av dem sällsynta sorter, några vildarter men även moderna rosor, en del i många exemplar. För övrigt lite av varje av perenner, buskar och prydnadsträd. Ett 20-tal rhododendron i skogsgläntan. Liten köksträdgård, ännu mindre kryddland och en del ovanligare bärbuskar. Många sittplatser.

Vägbeskrivning: Från E4 kör Gredelbyleden genom Knivsta, ta till vänster i korsningen med Gredelbyvägen. Ta vänster igen i korsningen med Apoteksvägen. Litet gulrappat hus på södra sidan, bakom spireahäck och ett par tallar. Från väg 255 (gamla Stockholmsvägen): sväng av mot Knivsta i Edeby, Vassunda, kör över bron över järnvägen, tag till höger in på Gredelbyvägen, därefter som ovan. Parkering längs Apoteksvägens södra sida. 10 min promenad från Knivsta station

15. Söndag 9 juli kl. 11-17 (Samordnad med nr 16 Lena Björklund)
Maryla Wallin, Vadetvägen 28, Rånäs. Tel 070-533 42 55

Vår tomt är ca 8 000 kvm. Jorden är sandig, enligt SGU har vi postglacial sand - den är väldigt finkornig. Vi har bott här i två år och håller fortfarande på att anlägga trädgården. En stor del av marken är bevuxen med högresta tallar, där tänker vi göra en park eller "pelarsal" med grupper av rhododendron och lite andra spännande träd och buskar. Vi har lite rabatter, ett torvparti med små-rhododendron och ett litet kalkstensparti som inte är färdigplanterat ännu. Ett stort dike går diagonalt över tomten och vi funderar på om det går att göra en damm i det, eller åtminstone en liten våtmark. I höstas började vi med något som ska bli ett lundparti och satte upp ett nytt växthus.

Hitta hit från Uppsala: Åk väg 77 genom Rimbo, kör mot Hallstavik (väg 280) och ta till vänster mot Rånäs. Efter ca 8 km kommer du till Råby, kör till höger mot Norrbyggeby. Efter Bohmans rep och smide (företag) finns en postlådesamling och en grusväg som går rakt fram där asfaltvägen svänger 90 grader vänster. Grusvägen är Vadetvägen. Följ den, håll höger där vägen delar sig, och sedan höger igen vid nästa delning. Parkering vid garaget nr 28.

16. Söndag 9 juli kl. 11-17 (samordnad med nr 15, Maryla Wallin)
Lena och Torsten Björklund, Ekebykvarnsvägen 73, Riala

En trädgård i förvandling, från nytta till nöje och nu njutning och ro. Från start en barnvänlig trädgård med öppna ytor, fruktträd, och stora köksland. Så kom perennvågen med stora böljande färgstämda rabatter, rosor, pioner, spaljéer och växthus. Sedan flyttade allt mer spännande buskar, träd och lundväxter in. Så här finns det mesta utom stenpartier men vem vet... 

Hitta hit: Från Uppsala. Kör mot Norrtälje, passera Rimbo. I Finsta sväng höger, skyltat Stockholm. Vid nästa korsning ta höger, skyltat Stockholm, kör ca 500 meter. Vid korsning, sväng vänster, väg 984, skyltat Riala. Kör ca 13 km fram till Riala korset. Sväng vänster in mot byn, passera kyrkan och sväng direkt vänster skyltat Ekeby. Kör ca 1 km, vid korsning mellan stora lador, sväng vänster mot Ekeby Kvarn. Följ asfalterad väg 1 km och framme vid kvarn, vänster och upp för backen 200 meter. Nu framme vid Ekebykvarnsvägen 73 Riala. Faluröda hus.

Att göra i närheten: Roslagskulla, Wira Bruk, konstsmedja
Växtplats Nybyn, ekologisk odling, plantförsäljning
Åland, kort kryssning några timmar med Viking Line

Söndag 16 juli har trädgårdarna 2, 7 och 10 öppet (Tidningen Lands öppen trädgård) 

17. Söndag 6 augusti kl. 13-16
Cathrine Håkonsen, Stora Älgboda 29, Knivsta.

Björkhöjden är en trädgård som till ytan är ca 3000 kvm och består av många rum. Böljande rabatter kantad med plattjärn, stenlagda ytor innanför murar och häckar. Utekök och grönsaksodlingar, växthus av gamla återvunna fönster och tegel. Stor damm med koifiskar, brygga och spång. Trädgården har under de senaste åren genomgått en stor förvandling.

Vägbeskrivning: Ta av E4:an vid Knivsta och kör genom samhället mot Noors Slott mot Ledinge 4 km. Efter ca 4 km kör du över E4:an och sedan första höger mot Stora Elgboda. Grått hus som ligger ca 400 meter på höger sida. 

18. Onsdag 16 augusti kl 18-20
Jonas Persson, Södra Ekhamn 322, Knivsta. Telefon 070-641 14 25

Fram till 2002 ett skogsområde. Därefter byggdes 13 hus i samfällighet. Tomten som är på nästan 2000 kvm ligger i sydväst, och är under stor förändring. Den inramas av en trägärdesgård. På tomten finns 4 halvvuxna ekar som den förre ägaren bonsai klippte. I trädgården växer rosor, klematis och här finns ett växthus för grönsaksodling.

Vägbeskrivning: Åk väg 263 mellan Sigtuna - Uppsala. Ta av mot Örsand/Västersjö. Åk ca 3 km. Höger mot Källbo ca 600 m. Därefter höger. Parkera vid tennisbanan och gå uppför backen. Näst sista huset på vänster sida. 

Växtmarknader

2 september Trädgårdsdag i Enköping. http://enkoping.se/fritid-och-kultur/natur-och-friluftsliv/parker/tradgardsdagen.html

3 september Botans Dag i Uppsala kl.11-16. www.botan.uu.se/program

Övrigt

Onsdag 27 september kl. 18.00                                            

’Woodland plants for cold climate’
….eller med andra ord helt enkelt lundväxter som står ut med den ’Svenska sommaren’ och våra andra tre varierande årstider!  Föredrag av Ulf Sill.
Ulfs trädgård ligger i Mörrum, Karlshamns kommun i Blekinge Län (zon 1–2). Han köpte fastigheten, som är belägen i direkt anslutning till ”världsberömda” Mörrumsån för 10 år sedan och sedan dess har den tidigare välskötta gräsmattan förvandlats till ett paradis för sällsynta lundväxter. Han är en ’typiskt samlare’, som inte nöjer sig med att ha ’några’ växter i samlingen. I skrivande stund finns det cirka 2000 udda växter i hans 1000 m2 stora trädgård. Ulfs favoriter är nunneörter (speciellt alla underbara namnsorter av stor nunneört, Corydalis solida), guckuskosläktet (Cypripedium), hundtandliljor (Erythronium), sockblomsläktet (Epimedium), fotblad (Podophyllum och Dysosma), kobrakallor (Arisaema), bågliljor (Heloniopsis), bergingefäror (Roscoea), blåsippor (Hepatica), trebladssläktet (Trillium) och framförallt vitsippor (Anemone nemorosa) i alla dess bedårande skepnader...
Följ med på Ulfs vandring genom trädgårdslunden från tidig till sen vår och lyssna på framgångar och bakslag i odlandet av lundens juveler…
Ulf är en eftertraktad föredragshållare i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och även USA.  Årets turné startar hos oss och han lovade att ha en del godbitar med sig till försäljning. Väl mött i ’Sillens trädgårdslund’ den 27 september.

Kurs i höst Lär dig göra dina egna växtstöd
Lördagen den 23 september kl. 10-12.30 kommer Linda Schilén och visar oss hur man gör växtstöd till perenner med hjälp av armeringsjärn och najtråd. Det är samma växtstöd som Linda tidigare varit hos oss och sålt. Med samma teknik kan man också göra ett stöd för fåglarnas talgbollar. Workshopen kostar 250:-/pers. inkl. fika. Materialkostnader 100:- för armeringsjärn och 3 nystan najtråd tillkommer och betalas direkt till Linda.

Anmälan senast 31 augusti till cristina.malm@hotmail.com. Antalet deltagare är begränsat. Anmälan är bindande.
Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid för få deltagare.

Torsdag 19 oktober kl. 18.00

Naturlika dammar
”Livet är för kort för att vara dammfritt”. Ett föredrag om dammar. Tom Ericsson, pensionerad forskare och lärare på Sveriges lantbruksuniversitet. ”Focus i mitt föredrag är vatten i den lilla trädgården och den naturlika dammen. Målet när jag skapar vattenmiljöer är att de ska fungera utan avancerad teknik. Mina dammar är tänkta att förutom växter även hysa grodor, salamandrar och andra vattendjur samt att göra det möjligt för områdets igelkottar och fåglar att släcka törsten”

Tom Ericsson har även med sig vattenväxter som enligt hans bedömning är bra för att bekämpa alger.

Länkar till Toms faktablad:

Att hålla fiskar i trädgårdsdammen

faktablad-154-2011.pdf

Perenner i vattenmiljö:

perenner-i-vattenmiljo-nr41-2008.pdf

Perenner för de fuktiga och vattennära platserna:

prenner-for-de-fuktiga-vaxtplatserna-no129-2007.pdf

 Onsdag 22 november kl. 18.00

Glöggkväll med föredrag om botaniska upplevelser Riksgränsen- Abisko
Kristina (Tina) Ohlsson och Hasse Tranefors berättar om sina vandringar i den norra delen av den svenska fjällvärlden. Föredraget handlar om förutsättningarna för den mycket rika växtligheten och vad de funnit inom och utanför Abisko Nationalpark. Föredraget tar cirka en timme och innehåller många bilder på växter och på fjällvärlden i stort.

Glögg med tilltugg serveras.
Nytt program kommer ut i december 2017  

 

Fina växtstöd tillverkade av medlemmar under kursdagen med Linda Schilén! 

 

9-11 juni Riksmötet i Kalmar. Se www.osta-kretsen.webnode.se