Öppen Trädgard

Öppna trädgårdar 2019

Trädgårdar som är öppna hela sommaren, efter telefonkontakt

1

Peter Tallbo i Mora                 

Jag har öppet hela sommaren utom v 28 och v 29. Det är bara att höra av sig via telefon, Facebook eller mail. ptallbo@gmail.com, telefon 0709998824, www.facebook.com/peppestradgard , där kan man se vad som sker i min trädgård samt skicka meddelande. Adress: Mårtenvägen 1 Mora

Har en ganska nyanlagd trädgård. Den äldsta delen som är 7-8 år är skuggpartiet vid entrén. Resten är nybyggt av stensättningar o grusbäddar samt en nyanlagd odlingsyta med träramar med sand där jag har mina frösådder och plantor. Nya bäddar med woodland är också under uppbyggnad.

Har oftast plantor till salu av de ovanligare slaget som man inte hittar på andra ställen,

mest stenpartiplantor och oftast många Saxifraga-hybrider men även lite ovanligare woodlandplantor, oftast små marktäckare.

2

Torsten och Runa Walderö, Kungsängen

Även i samband med Lands Öppen trädgård söndagen den 21 juli kl. 12-18

Kuperad trädgård med många rum och slingrande gångar. Se mer på www.waldero.se

Torsten och Runa Walderö, Bergv.7, Kungsängen. Telefon: 08 58172948 eller 0736 701079. Välkommen att komma även vid en annan tidpunkt men ring då först

Plantor till försäljning

3

Sven och Ewa Wåhlin, Skokloster  

Även i samband med Lands Öppen trädgård söndagen den 21 juli kl. 12-18

Naturskönt belägen med Mälarutsikt. Mycket sten och olika material. Något av en samlarträdgård med buskar och mindre träd men det estetiska är viktigast. Ett växthus i souterrängläge och en damm. Årets trädgård 2010. Växter finns till försäljning (behållningen går till UNICEF)

Adress: Abbedissavägen 6, 764 95 Skokloster. Tel 0733-85 31 30

Vi tar gärna emot besök hela sommaren efter telefonkontakt.

 

Trädgårdar som är öppna för besök en eller två dagar enligt angiven tid

4

Torsdagen den 30 maj kl. 13-15

Barbro och Hasse Schröder, Uppsala

I ett utdikat kärr där Linnés elever examinerade växter har vi grävt fram en damm med grodyngel och några fiskar. I vår lösa jord trivs rhododendron som blommar(?) när ni dyker upp. De japanska lönnarna mår bra bland andra exotiska träd och buskar. Hos oss förändras växtligheten ständigt med nya planteringar.

Välkomna!

Adress: Gråbergsvägen 2/Grönstensvägen 1, Uppsala

5

Lördagen den 1 juni kl. 11-16

Kristina Hagland Wahlén, Uppsala

En fin trädgård att inspireras av som är som finast när pionerna blommar. En pågående blommande trädgård.

Välkommen även andra dagar efter telefonkontakt.

Adress: Brushanevägen 1, Sunnersta, Uppsala tel.: 070-6778452

6

Lördagen den 1 juni, kl. 11-15

Lennart och Ingrid Nelson, Säva

En samlarträdgård på ca 1700 m2 med dammar, lund-och stenpartier i naturskön omgivning. Närmast huset har trädgården genomgått en renovering efter omläggning av dräneringen våren 2015. Sommarens projekt är att lägga om de äldsta lundpartierna. De flest växter odlas i sandbäddar.

Lite information om och bilder från trädgården hittar du i TA 2018:1 om du är intresserad.

Adress: Frövi 100, Uppsala; Telefon 070-666 82 64

Vägbeskrivning: Åk väg 55 från Uppsala mot Enköping. Vid Säva sväng vänster mot Ölsta. Följ den smala vägen till det första fyrvägskorset (Ölsta) och sväng vänster (ner över Säva å). Vid nästa fyrvägskors kör rakt fram mot Frövi Boda. Efter ca 600 m sväng vänster vid brevlådorna (8 st. på höger sida). Sedan är det andra huset på vänster sida med dubbelgarage (med siffran 100 på gaveln)och ett mexitegelhus på höjden.

7

Måndag den 3 juni kl. 18-20

Lennart Henstam, Uppsala

En liten trädgård, 300m2, intensivt odlad med både vanliga och ovanliga växter. Det finns sten- och surjordsparti, vattentrappa, bäck och damm. Dessutom finns många små bonsailiknande träd i kruka på den närliggande kolonilotten.

Adress: Hågavägen 302, Uppsala. Parkering Håga bycentrum och därefter 250 meter att gå.

8

Lördagen den 8 juni, kl. 13-16

Jan Mowitz, Berthåga, Uppsala

Min trädgård utgörs av den äldre delen av en avstyckad tomt, nu drygt 900m2. När jag gick med i Trädgårdsamatörerna för fem år sedan började jag göra om stora delar av trädgården. För fyra år sedan anlade jag flera stora stenpartier uppbyggda av torvblock och torv/sandblandning. Förra året gjorde jag om en igenväxt damm till en stor våt bädd. Så man kan säga att min trädgård ständigt är under uppbyggnad med plats för nya växter. I ett växthus hopbyggt med boningshuset frodas främst sydafrikanska växter, särskilt botaniska pelargoner.

Adress: Berthågavägen 9A. Från Uppsala åker ni Enköpingsvägen, svänger till höger efter Rickomberga och därefter omedelbart till vänster. Första avtagsvägen till vänster(Hedenbergsvägen) och andra till höger (Berthågavägen). Från Enköping, sväng vänster mot Stenhagen (stoppljuset efter avfarten till ICA Maxi) och omedelbart till höger (Hedebergsvägen). Sväng vänster andra tvärgatan (Berthågavägen). Ett falurött hus med likaledes rött dubbelgarage. Tel: 072-5063610.

9

Lör-Sön 22-23 juni, kl. 11-17, Fest i Heby

Mån- Fre 24-28 juni, kl. 13-19, Fest i Heby

Lör-Sön 29-30 juni, kl. 11-17, Fest i Heby

Ing-Britt Andersson, Heby

Äldre gård med ny trädgård under uppbyggnad. Stora sandpartier med mycket sten och växter som alpiner, barrväxter och frilandskaktusar. Krydd- och köksträdgård och större perenna rabatt mm under uppbyggnad. Växtförsäljning (flera olika säljare) och loppis

Ing-Britt Andersson, 070-1899901

Vägbeskrivning från Heby åk väg 56, ca 2,5 mil. Sväng höger mot Östervåla och åk ca 1,5 km. Faluröd gård med vita knutar, på höger sida av vägen, skylt Litselbo..

Från Uppsala, åk väg 272 mot Gysinge, passera Östervåla, (12,1 km från Denise). Sväng vänster mot Tärnsjö i Ärligbo. Efter ca 3km, passera Buckarby skylt på höger sida, faluröd gård på vänster sida av vägen, skylt vid vägen Litselbo.

 

10

Torsdag 27 juni kl. 16-19

Solveig Zettermark, Uppsala

En liten trädgård,(700 m2, med ett hus på mitten) med många rum och växthus. I vår trädgård välkomnas man av rosor, pioner och gammaldags perenner men även vissa udda, nyplanterade växter. Som apotekare måste man ju ha en örtagård, den har funnits i många år. En miniköksträdgård av pallkragar blev till förra året. Flera sorters mynta och lök är tacksamma att odla. I ”japanska hörnan” finns en vattensten med gräsplantering, allt i miniformat. Latmansrabatt med nävor och bonsai-ek finns också att beskåda.

Adress: Kronparksvägen 13, Vilan. Buss nr 5 eller 20.

 

11

Söndagen den 30 juni, kl. 12-16, Fest i Heby

Denise Hellström, Östervåla

En artrik, lummig, blommande trädgård från vår till höst, med både vanliga och ovanliga växter och mat för insekterna. I perenna rabatterna växer buskar, träd och uppemot 100 olika sorters liljor mjukt omringade av gräsmatta och gräsgångar. Trädgården ser större ut än den är som tredimensionell. Växterna är placerade efter bladform och färger på växterna, det ger mer liv åt rabatterna. Rödbladiga växter återkommer i hela trädgården. Pioner växer överallt i rabatterna, fjärilsrabatt, 70-talet Clematis växer i döda enar och spaljéer. Trädgården är delvis omgjord. En liten damm samt en liten alpinrabatt. Växthus för grönsaker. Växter säljes.

Trädgården visas även söndagen den 21 juli, kl. 12-18, i samband med Lands Öppen trädgård och andra tider om man ringer först.

Adress: Täljknivsvägen 8, Östervåla. Tel: 0705189837.

 

Två trädgårdar i Roslagen som har öppet samtidigt, nr 12 och nr 13

12

Söndagen den 30 juni kl. 11-17

Lena och Torsten Björklund, Riala

En trädgård i förvandling, från nytta till nöje och nu njutning och ro. Från start en barnvänlig trädgård med öppna ytor, fruktträd och stora köksland. Så kom perennvågen med stora böljande, färgstämda rabatter, rosor, pioner, spaljéer och växthus. Sedan flyttade allt mer spännande buskar och träd och lundväxter in. En magnolialund är under tillväxt. Så här finns det mesta utom stenpartier, men vem vet…..

Hitta hit

Från Uppsala. Kör mot Norrtälje, passera Rimbo. I Finsta sväng höger, skyltat Stockholm. Vid nästa korsning, ta höger, skyltat Stockholm, kör ca 500 meter. Vid korsning, svängvänster, väg 984, skyltat Riala. Kör ca 13 km fram till Riala korset. Sväng vänster  in mot byn, passera kyrkan och sväng direkt vänster, skyltat Ekeby. Kör ca 1 km, vid korsning mellan stora lador, sväng vänster mot Ekeby kvarn. Följ asfalterad väg 1 km och framme vid kvarn, vänster och uppför backen 200 meter. Nu framme vid Ekebykvarnsvägen 73, Riala. Faluröda hus Tel. 0709810068.

Att göra i närheten:

Roslagskulla, Wira bruk, konstsmedja

Växtplats Nybyn, ekologisk odling, plant försäljning.

 

13

Söndagen den 30 juni kl. 11-17

Helen & Jenny, Lovisedals Gård, Roslagen

Vi har en stor trädgård på ca 3000 kvm belägen i Roslagen. Huset var tidigare personalbostad för de som arbetade på gården, Sex familjer fick då plats med idag är det bara jag och min fru Jenny (som är född på gården) som bor här. När vi bestämde oss för 20 år sedan att rädda huset fanns det bara en trampad stig till trappan och stora träd växte ända in på fasaden. Jag lyckades dock anlägga en perenna rabatt en bit ifrån undan från alla maskiner och hantverkare, så jag fick utlopp för min trädgårdslängtan. Den har nu vuxit till sig och där finns något som blommar från tidig vår till sen höst.

Vi har en ganska stor köksträdgård omgärdad av en avenbokshäck. Vi vill gärna vara självförsörjande på grönsaker större delen av året. Ett växthus för gurka och tomater tjänar som stall åt medelhavsväxterna på vintern. Hjärtebarnen nu är magnolior, irisar samt en Wisteria som jag lyckats få blomning på i flera år. För tillfället är det ganska stora projekt på gång. Två stora dammar är anlagda som ska ha en bäck  rinnande emellan, samt grunden till ett orangeri är anlagt. Arbetet med en lund runt den ena dammen är igång med större våt bäddar.

Jag är ingen samlare av några speciella växter utan älskar ( och vill ha) allt. Mitt medlemskap i STA har inte bara ökat mitt intresse för växter utan numera vet jag också namnen på en del av dem. Men jag vill skapa fina miljöer och platser i min trädgård och tänker mycket på utformningen. Just nu ligger fokus på att skapa stomme i trädgården med träd och buskar, samt lundväxter vid den nya dammen.

Adress: Från Stockholm ta E18 mot Norrtälje. Ta av vid Kårsta, Rimbo, Hallstavik och kör ca 7-8 km. Strax efter Rö kyrka, ta höger vid skylten Beateberg 6. Kör ca 2 km och över en motorvägsviadukt.. Direkt efter viadukten tar man vänster in på lokalväg (hållplats Ekdalen vid infart). Följ vägen fram till gårdsplan med stall och magasinsbyggnader. Parkering finns på baksidan av stora eternitladan.

Från Norrtälje, kör E18 mot Stockholm. Ta av första avfarten från motorvägen som heter Rösa trafikplats. Väg 77 – håll riktning Stockholm ca 7 km. Sväng vänster vid skylten Beateberg 6. Kör 2 km och över en motorvägsviadukt. Direkt efter viadukten tar man vänster in på lokalväg (hållplats Ekdalen vid infart). Följ vägen fram till gårdsplan med stall och magasinsbyggnader. Parkering finns på baksidan av stora eternitladan.

Varmt välkomna önskar Helen & Jenny

Adress: Lovisedalsvägen 60, Rö. Tel: 0707453582 eller 0707453591Tre  trädgårdar, nr 14-16, i Västmanland som har öppet samtidigt

14

Onsdagen 2 juli kl. 12-20

Ägare: Ewa Söderström

Tel.nr: 070-3030469

Adress: Hönäs 118, 726 92 Skultuna

Vägbeskrivning: Hönäs ligger endast 7 km från Gussjö, och man kan åka både via Skultuna, Västerfärnebo eller från Gussjöhållet.  Om man kommer över Sätra Brunn (riktning mot Salbohed), passerar man Gussjö-skylten med 100 meter och tar istället vänster mot Fläckebo. Följ vägen 4 km, och sväng höger vid skylten Skultuna. Efter 2 km, ta av till höger vid skylt Hönäs, och följ byvägen 1 km fram till en faluröd mjölkpall.  Från Skultunahållet, passerar man Svanå, och ytterligare 12 km och tar av till höger vid skylt Fläckebo. Efter 1 km ta vänster vid skylt Hönäs och följ byvägen fram till en faluröd mjölkpall. Kommer man från Västerfärnebohållet (riktning mot Skultuna), efter 12 km sväng vänster vid skylt Fläckebo. Efter 1 km ta av till vänster vid skylt Hönäs och följ byvägen fram till en faluröd mjölkpall.

Hönäs ligger i en lantlig miljö vid Fläcksjön, som är berömd för sitt rika fågelliv.  Min trädgård har mycket sten. Mängder av alla sorters perenner, både högt och lågt. Många clematis och liljor. Är på ständig jakt efter nya och ovanliga perenner.  Trädgården har lång blomningstid, från tidig vår till sen höst.

 

15

Onsdagen 2 juli kl. 12-20

Ägare: Monica Yngvesson

Tel. 070-589 90 55

Plats: GPS adress: Gussjö 131, 73363 Salbohed.

Vägbeskrivning: Väg 56 från Västerås. Sväng mot Salbohed – Sätrabrunn. Ca 5 km efter Sätrabrunn går en liten byväg ner till höger mot Gussjö by. Sväng in där.

För er som kommer från Salbohed: Kör ca 2 km mot Sätrabrunn. Sväng sen vänster ner till Gussjö by. Per Persgården är första huset på höger sida i byn. Vi har ett grått staket mot vägen och ett stort, rött tvåvåningshus. Parkera på lagårdsbacken.

Kort info: Gussjö är en gammal by och huset är byggt 1831. Trädgårdsmiljön har en stomme av gamla äppelträd, rabatter med perenner av olika slag, pioner, många olika sorters hostor, rosbuskar, portaler med klängväxter m.m. I trädgården finns flera upphöjda rabatter för odling av lite mer känsliga växter. Ett stort växthus finns med blåregn och sittplatser för social samvaro. Vill du veta mer, gå in på www.perpersgarden.se

 

16

Onsdagen 2 juli kl. 12-20

Ägare: Mona och Curt Fernros

Tel: 073-0379616

Plats: GPS adress: Färnebo Hedbo 158 73362 Västerfärnebo

Vägbeskrivning: Väg 56 från Västerås. Sväng väg 771 mot Salbohed och Sätrabrunn. Passera Salbohed och kör mot Avesta ca 4.5 km. Tre röda hus på höger sida, vi bor i sista huset mot skogen.

Kort info: Trädgården är anlagd på ett f.d. potatisland i kanten av skog. I trädgården finns rabatter med olika perenner, rosor och buskar. Ett lusthus och ett litet växthus samt en damm med fiskar.

 

17

Lördagen den 6 juli, kl. 10-18

Mari Magnusson, Vallby Enköping

En romantisk svensk cottage  garden med hundratals olika rosor och pioner. Här finns även många klematis och rabatter med gammaldags perenner. Trädgården är på 6000 kvm och är indelad i flera olika trädgårdsrum av portaler med klängväxter och häckar. Det finns även en stor köksträdgård med en cuttinggarden och en örtagård. I år har vi mycket projekt på gång. Vi bygger växthus och uthus samt en pergola, murar vid en uteplats och plank. Vi anlägger även grus på flera ställen samt snickrar nya blomställningar. Det är en hel del nytt från förra året. Trädgården har även en äppellund med 14 stycken 100-åriga äppelträd. Fika till försäljning.

Välkomna

Bilder av trädgården finns på INSTA gram: An angel in my garden och An angel at my table eller bloggen http://angletable.blogspot.com/

Adress: Från Uppsala åk vägg 55 mot Enköping, i Litslenakorset år rakt fram och via Grillby, följ sedan era GPS: er.

Från Enköping: Kör förbi Coop och åk söderut, sväng höger efter Gånstagården vid skylten Vallby 9- Åk 9 km och sväng höger vid skylten där det står Sycklinge och Multicolor. Det är andra skylten mot Sycklinge! Man ser Vallby kyrka över åkern. Det är andra huset, första infarten på höger, ett stort gult hus. Det är den gamla församlingsgården till kyrkan. Det finns mycket parkering uppe på gårdsplanen samt utmed den gamla vägen upp till höger efter tomtens slut.

Adress: Vallby by 8, 74598 Enköping tel.: 070-4227436 eller 0171-81125

18

Lördagen den 13 juli kl. 12-16

Gunilla Lundell, Enköping

Jag har ett galleri och en kursverksamhet. När galleriet är öppet så serverar vi fika med hembakat som man kan ta med sig ut i trädgårdens olika rum och avnjuta mellan växter och olika skulpturer. Eftersom jag arbetar som konstnär så är jag naturligtvis en skapande människa och älskar att vara ute i min trädgård. Jagar ständigt nya projekt, nytt sätt att presentera mitt levande rum. Min trädgård startade jag 2007, men inte så kunnig. Tog emot allts om alla ville dela med sig av. Det mesta av det är nu borta men en del synder lever kvar och kommer aldrig att försvinna. Jag är en glad och positiv människa och det avspeglar sig i mitt skapande bland växter och de olika rum som finns här. Det är kul att få besök med likasinnade, men förvänta er inte strikt trädgård. En är som jag glad och positiv och rörig. En del kallar den bohemisk.

Färdbeskrivning: Tag riksväg 70 mot Sala eller från Sala till Enköping, ca 2 mil åt båda hållen. Mitt emot Karleby tingshus, se skylt Lundellska galleriet.

www.lundellskagalleriet.se

 

19

Lördagen 20 juli, kl. 12-16

Åsa Stenmarck, Vallentuna

http://www.tradgardsriket.se/tradgardar/tradgard-for-nytta-och-noje/

Vår trädgård är under ständig uppbyggnad. Den är 8400 m2 stor och ungefär hälften är anlagd. På tomten finns många fruktträd, bärbuskar och ett litet växthus numer utan tak. Det finns också hönor, bin och 3 små dammar. Ambitionen är att trädgården ska vara lättskött och fin året om – därför gör vi fler rabatter och minskar på gräsmattan. Men en trädgård blir ju aldrig klar så att skapa balans i projekten mellan att sköta om och göra nytt. I år, hoppas vi, är året som vi anlägger en ekologisk bad-damm – planeringen är i full gång.

Vi bor i Vallentuna, vid Angarns Kyrka, (skriv in den i GPS: en) parkera på den stora grusplanen och vi bor i det huset som ligger bredvid församlingshemmet, rött staket. Till denna trädgård är du även välkommen vid andra tillfällen om du först kontaktar via mail eller telefon, asa.stenmarck@ivl.se  010 788 65 66

Vi har Facebook konto: Ansgars-Lundby 11 och INSTA gram @gardenrelity

 

De här trädgårdarna är med i Tidningens Lands Öppen trädgård: Söndagen den 21 juli kl. 12-18

Torsten och Runa Walderö, se trädgård nr 2

Sven och Ewa Wåhlin, Skokloster , se trädgård nr 3

Denise Hellström, Östervåla, se trädgård nr 11

 

20

Lördagen 17 augusti, kl. 11-15

Cathrine och Tomas, Knivsta

Björkhöjden är en trädgård som till ytan är 3000 kvm och består av flera rum. Trädgården har olika gestaltningar med böljande rabatter kantade med plattjärn på framsidan. Baksidan har olika nivåer som fångas upp med murar och häckar. Torvpartier, grönsaksodlingar och växthus av gamla återvunna fönster och tegel. Stor damm med koifiskar, brygga och spång. Trädgården har under de senaste åren genomgått en stor förvandling och nya projekt skapas varje år.

Färdbeskrivning: ta av E4:an vid Knivsta och kör genom samhället mot Noors slott mot Ledinge 4 km. Efter ca 4 km kör du över E4:an och sedan första höger mot Stora Elgboda. Grått hus som ligger ca 400 meter på höger sida med adressen:

Stora Älgboda 29, 741 90 Knivsta. Om du inte hittar eller önskar komma en annan dag ring Cathrine på 070-742 39 7