Resor

Res till England med STA i sommar!

Upplev brittiska trädgårdar tillsammans med andra trädgårdsamatörer den 29 juni-5 juli 2019. Vi besöker flera berömda offentliga trädgårdar, vackra privata trädgårdar och plantskolor. Finalen blir en heldag på den fantastiska utställningen Hampton Court Flower Show utanför London.  

Under sommarens resa med Trädgårdsamatörerna tar vi oss med buss genom det vackra engelska landskapet till trakterna runt Dorchester, Bath, Oxford och London. 

Så här ser programmet ut:

Lördag 29 juni
Flyg från Arlanda till Gatwick där vi hämtas upp av vår buss. Om ni önskar flyga från Göteborg eller Köpenhamn så ber vi resebyrån ta fram ett förslag till er.

Första stoppet på lördagen blir Wisley Gardens i Woking (www.rhs.org.uk) där vi tillbringar större delen av dagen och får en guidad visning. Wisley ägs av the Royal Horticulture Society (RHS) och lockar trädgårdsintresserade från hela världen. Här finns bland annat en dramatisk klippträdgård, ett glashus med 5000 olika tropiska växter, många perennrabatter samt vackra träd och buskar. RHS bedriver även provodling av olika trädgårdsväxter. Sedan åker vi vidare åt sydväst till Grasmere Hotell i Salisbury.

Söndag 30 juni
Vi besöker The Rare Plant Fair som just denna helg anordnas i trädgården Sculpture by the Lakes i Pallington nära Dorchester. Till marknaden kommer ett antal olika specialplantskolor för att sälja sina växter. Vi åker sedan vidare norrut mot Bath med stopp för besök i en eller två privatträdgårdar. Övernattning på The Royal Hotel i Bath där vi stannar i två nätter.

Måndag 1 juli
På förmiddagen åker vi The Laskett Gardens som ligger nära gränsen till Wales. En stor privat trädgård med fantastiska trädgårdsrum som skapats Sir Roy Strong (känd kulturprofil i England) och hans fru. Under besöket äter vi en picknicklunch i trädgården.

Under eftermiddagen besöker vi till Special Plants Nursery i Wilts. Detta är en spännande plantskola som odlar och säljer ett stort utbud av perenner och stenpartiväxter. Förhoppningsvis kan vi även besöka The Lavender Garden/Ashcroft Nurseries i Tetbury om de har möjlighet att öppna för oss. The Lavender Garden är främst specialiserade på olika sorters lavendel samt buddleja. Vid vårt besök kommer lavendelodlingarna att vara i full blom. Det kommer även att finnas egen tid att utforska staden Bath.

 

Tisdag 2 juli
På tisdag förmiddag börjar vi med ett besök i Kiftsgate Court Garden. En trädgård som skapats av kvinnor i tre generationer och berömd för sina rosor. Därefter besöker vi Hidcote Manor som är nära granne till Kiftsgate. Hidcote är en av Englands mest berömda trädgårdar. Den skapades av Lawrence Johnson, en hängiven växtsamlare med känsla för trädgårdsdesign. Där finns växter från hela världen. Båda dessa trädgårdar ligger nära Chipping Camden. Övernattning på Ibis Hotel Gloucester.

 

Onsdag 3 juli
 På morgonen åker vi först till Througham Court Garden som är en fantastisk designträdgård ägd av en landskapsarkitekt. Därefter besöker vi Water Perry Gardens nära Oxford. Trädgården var under många år en del en trädgårdsskola för kvinnor men är numera privatägd. Det är en magisk trädgård med vackra träd, buskar och blommande växter.  Här finns klassiska rabatter, moderna planteringar och hemliga rum. Sedan åker vi till London för övernattning i två nätter på St Giles Hotel.

Torsdag 4 juli
Vi tillbringar hela dagen på Hampton Court Flower Show i East Molesey dit vi tar oss med buss och tåg. Där finns något för alla trädgårdsintresserade: 500 olika utställare med fantastiska utställningsträdgårdar, montrar med försäljning av växter och massor av trädgårdstillbehör.

Fredag 5 juli
Den sista dagen är ledig för egna aktiviteter. Det kommer att finnas detaljerade förslag till de som önskar göra trädgårdsbesök i London på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna. T ex Kew Gardens, Regent Park, Chelsea Physic Garden m fl. Samling på hotellet på eftermiddagen för avfärd till Gatwick.

Brexit & andra brasklappar
Det är också osäkert vad som händer med Brexit. Om det inte är möjligt att ta hem inköpta växter, så kommer något eller några av plantskolebesöken att utgå och ersättas med trädgårdsbesök. Vi har många spännande trädgårdar att välja bland.

 

Resfakta:
Pris i dubbelrum 15 500 kr vid 30 deltagare, 15 900 kr vid 25 deltagare
Tillägg enkelrum 3 300 kr

Detta ingår:
Flyg Arlanda - Gatwick
Hotell med frukost 6 nätter
4 middagar
Ett lunchpaket
Entréavgifter (ca 2 000 kr)
Bussresor
Buss till Hampton Court (enkel resa)

Tillkommer:
Resa till Arlanda
6 luncher
2 middagar
Tunnelbana London
Tåg från Hampton Court


Priset beräknas på aktuell pundkurs och 30/25 deltagare. Resan arrangeras i samarbete med Björcks Resebyrå, Nykvarn. Flyg från Landvetter eller Kastrup offereras på begäran.

Anmäl dig senast 15 februari
Anmälningen blir bindande först när anmälningsavgiften (2000 kr) har betalts in till resebyrån.
Frågor om programmet kan ställas till Anna-Lena Larsson, anna.lena.larsson.3@gmail.com, 073-6833433.
Anmälan och övriga frågor: till Ann-Christine Holmgren, a-c.holmgren@telia.com, 070-5496918.
Betalningsinformation kommer från resebyrån efter anmälan.

 

RESA TILL TIBET I SOMMAR

I juli 2019 bär det av på en botanisk resa till Tibet. Kanske vill du följa med? Magnus Lidén har skräddarsytt en riktig drömresa och är den som kommer att vara vår botaniske guide. Vi flyger till Chengdu i Sichuan och reser sedan vidare - Longmen – Lhasa - Damshung – Nam Tso - Lhundrup – Nyingchi – Bomi – Lulang - Chengdu.

Vi kommer att röra oss i fantastiska naturområden - ett av världens mest artrika. Allt från subtropiska skogar och blomrika fjällsluttningar upp till höga rasmarker på 5000 meters höjd. Bland annat kommer vi att besöka de höga passen Serkhyem La (det ser jag personligen fram emot allra mest) och Mi La och så den vackra saltsjön NamTso på 4700 m.

Bl.a kommer via att möta Lilium, Rhododendron, Primula, Incarvillea, Saxifraga, Corydalis och Gentiana i de friska ängarna på fjällsluttningarna och torkanpassade buskar av Berberis, Caragana och Lonicera på högstäppen. Det blir säkerligen en hel del Arisaema-arter i skogarna på lägre höjd.

Är du intresserad av att följa med så skicka ett mail till Annica Alvén [javascript protected email address] för detaljerat program.

Magnus Lidén - botanisk intendent vid Göteborgs botaniska trädgård och forskare i botanik vid Uppsala universitet - och har under forskningsresor i Sydvästra Kina och Himalaya hittat många okända arter inom sitt specialområde nunneörter. Magnus Lidén är en flitigt anlitad föredragshållare och om du har en egen trädgård kanske du känner honom genom hans populära böcker och artiklar om jordröksfamiljens odlade växter.

/tibet1.jpg

/tibet2.jpg

/tibet3.jpg