Program 2018

Tisdag 23 januari kl. 18.00
Jakten på den perfekta jorden
Föredrag av Tony Johansson, vinnare av Trädgårdskampen 2013. Tony har testat olika jordförbättringsmedel och kommer att redovisa sina erfarenheter.

Torsdag 15 februari kl.18.00
Trädgårdsdesign
Samarrangemang med Svartbäckens Egnahemsförening
Vintern är en perfekt tid att planera trädgården därför har vi bjudit in Martin Hjelström från Hummelbo Trädgårdar till oss för att prata om trädgårdsdesign. Han berättar för oss hur de tänker när de designar och anlägger en trädgård som skapas av drömmar och förutsättningar i trädgården. Hummelbo Trädgårdar är ett företag som planerar och anlägger estetiska och funktionella utemiljöer för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Eftersom de även arbetar med att anlägga trädgårdar så kan de också berätta praktiska detaljer gäller anläggningen för att få en hållbar trädgård som kan hålla över tid. Välkommen till en spännande kväll med trädgårdsdesign.

Tisdag 7 mars kl 19.00
I trädgårdsmästarens spår
Samarrangemang med Stenhagenbiblioteket. Lokal: Allhuset, Stenhagen. Gratisbiljetter finns att hämta på biblioteket eller bokas hos Rose-Marie Tegebro tel 073-535 19 33, tegis544@hotmail.com

Författaren och fotografen Elisabet Svalin Gunnarsson föreläser om att gamla tiders trädgårdsmästare besatt kunskaper som håller på att glömmas bort, men deras odlingsmetoder är fulla av knep som passar utmärkt idag. Förr i tiden visste man hur man sparar och ta vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta, hur man blir nästan självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård.
Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var självklar. Frågor som är minst lika viktig idag för den miljömedvetne odlaren.

Lördag 17 mars kl. 13-17
Ympkurs
Lär dig ympa!
Den rutinerade hobbyymparen, odlarentusiasten och växtexperten Tomas Lagerström lär ut ”grön kirurgi”. Vi börjar med en halvtimmas föreläsning med power point. Sedan kommer vi att träningsympa med övningsris och framför allt lära oss att skära fina snitt. Därefter kommer vi att ympa med ”riktiga material” och då kommer du att få ympa sorter/arter av prydnadsträd av körsbär, rönn och äpple. Du får tre grundstammar, en till resp. växttyp. Om ni vill så får ni byta grundstammar med varandra. Tomas tar med ympris av intressanta och vackra träd och håller med vassa ympknivar och sekatörer. Därutöver får du övrigt ympmaterial, krukor och jord samt instruktioner om skötsel av ymparna under första säsongen. 

Kurskostnaden är 200 kr. En kostnad på 130 kr för material tillkommer och betalas kontant vid kursstart. Max 20 deltagare.
Anmälning senast 4 mars till Ingrid Rydberg (ninni.rydberg@gmail.com) Anmälan är bindande. Klä dig varmt eftersom vi kommer att genomföra övningen i ett kallväxthus.
Välkommen till en spännande övning ute vid Ultuna.

Onsdag 21 mars kl. 18.00
Årsmöte, se kallelse sid 11
Därefter ”Hostor – perenner att lita på”
Roger Elg, landskapsarkitekt och universitetslärare på SLU föreläser om ”Gestaltning med funkior i trädgården”. Vilka arter/sorter ska vi välja? Hur kan vi använda funkior i olika sammanhang? Snigelresistens m.m. Roger har odlat funkior under många år och fortsätter att provodla och utveckla sina perennplanteringar där funkior ingår till stor del.

Torsdag-Söndag 22-25 mars
Nordiska trädgårdar
Trädgårdsmässan i Älvsjö, Sveriges största trädgårdsmässa. Rabattkupong på entrepriset hittar du i tidningen Trädgårdsamatören.
På årets mässa kommer STA som vanligt att ha en egen monter. Det är STA tillsammans med Stockholmskretsen som ansvarar för montern. Övriga kretsar bidrar på olika sätt. 2018 kommer Upplandskretsen att ha ansvaret för aktiviteter i montern som fröodling, rådgivning och vad mer det nu blir. Är du intresserad av att hjälpa till hör av dig till någon i styrelsen. Har du förslag på lämpliga aktiviteter eller lämpliga personer så berätta det också.

Torsdag 5 april kl.18.00
Liljor
Peter Møller, en känd liljeexpert från Danmark, håller föredrag om liljor och säljer liljor från egen import och odling. Han har 53 olika sorter med sig, inga martagonhybrider utan enbart sådana som vårplanteras. För närmare information om sorterna kontakta
Peter på e-post: Lan-terrorchids@post.tele.dk

Onsdag 25 april kl. 18.00
Larz Danielsson om en resa till IndienMitt föredrag kommer att handla om en resa till Arunachal Pradesh en delstat i yttersta nordöstligaste delen av Indien. En resa utöver det vanliga och att få en dröm att gå i uppfyllelse med att få kliva upp på ett berg där ingen eller väldigt få människor ifrån väst varit. Ett orört eldorado fritt från boskap och människors påverkan.
Men vägen dit var inte helt självklar….fortsättning följer.

Larz har med sig växter till försäljning. Se www.spezialplant.nu

 

Lördag 19 maj kl. 11-17
Linnéfirande i Uppsala
Linnés födelsedag firas med bl.a. växtmarknad på Svartbäcksgatan utanför Linnéträdgården. Mer information kommer senare. Se även www.linnaeus.uu.se/

Fredag – Söndag 15-17 juni
Riksmötet 2018
Riksmötet 2018 arrangeras av Stockholmskretsen. Inbjudan kommer i TA nr 1.
Att delta i ett riksmöte ger möjlighet till att per buss besöka ett antal privata trädgårdar inom en krets och träffa andra trädgårdsamatörer. Riksmötet avslutas med en stor växtmarknad med många säljare.

Nytt program kommer ut i maj 2018 och kommer främst att presentera öppna trädgårdar, växtmarknader och resor under sommaren.