Program våren 2019

Program för januari- maj 2019

 Vår möteslokal är Bergaskolans matsal, Norbyvägen 25 i Uppsala

(mittemot Bror Hjorts hus). Det är nära till busshållplats och gott om parkerings-platser.  Entréavgiften är vanligtvis 50 kr. Ofta anordnas växtlotterier. Skänk gärna ditt överskott av växter, böcker etc. till lotteriet. Mestadels serveras kaffe inkl. kaffebröd som föreningen då bjuder på. Dörrarna öppnas ca 17.30, mötet börjar kl. 18.00 med en kvarts information innan kvällens program startar.

Ta gärna med en icke-medlem som kan vara intresserad av vår verksamhet.

 Parkeringsplatsen vid EBC Norbyvägen 14 kommer att vara samlings- och mötesplats vid resor med egna bilar. Samåk gärna.

Eventuella ändringar av lokal eller program kommer att tillkännages på vår hemsida i så god tid som möjligt, samt via e-postutskick. Lämna gärna er e-postadress till Agneta Ericsson agneta9944@hotmail.com. För övriga frågor ring Jan Movitz tel 072-506 36 10 för information.

Obs! Ditt medlemskap i föreningen omfattar alla i familjen!

En återkommande fråga är huruvida make/maka/sambo kan få följa med på något arrangemang och svaret är alltså ja.

Torsdag 24 januari kl. 18.00                                            

Vackra svenska trädgårdar genom fotografens lins 

Vad har bildkomposition och trädgårdsdesign gemensamt.  Var med och dröm dig bort en stund i vintermörkret. Monika Norrby kommer och berättar och visar egna bilder. Monika är fotograf och har medverkat i ett antal trädgårdsböcker och tidskrifter. Hon har även en hemsida och en Facebooksida, Trädgård på Djupet, tillsammans med sin kollega, journalisten Åsa Langefors.  https://tradgardpadjupet.wordpress.com/

Onsdag 13 februari kl. 18.00

Odlingsvärda träd och buskar

Magnus Carlström från Flyinge plantskola, tidigare Lindhults plantskola kommer till oss och har en workshop. Han kommer att prata om vackra, odlingsvärda buskar och träd samt visa hur man sticklingsförökar dessa. Begränsat antal, anmälan till Lena Björklund tel 070-9810068.lenabjorklund.riala@telia.com som också kan ge mer information.

Torsdag 28 februari kl.18.00

Odla smart i vårt klimat

Roger Holt, till vardags trädgårdsmästare på Botaniska trädgården Uppsala, kommer och delar sina tankar och erfarenheter kring hur vi kan odla smart i vårt klimat.  Som alla vi andra brottas han med val av växter, samplanteringar, bevattning med mera för att lyckas hålla växterna vid liv och trädgården vacker. Hur tacklar vi långvarig torka, varmare somrar och höstar. Roger kommer att berätta om sina tankar med vill också bjuda in till diskussion och erfarenhetsutbyte

Torsdag 21 mars kl. 18.00

Årsmöte,

Därefter

Ulf Sill om lundens växter – med växtförsäljning” 

Först årsmöte med sedvanliga förhandlingar, beslut om verksamhetsplan, budget och ny styrelse.  Efter årsmötet kommer Ulf Sill att berätta om lundens växter. Ulf är på väg till Trädgårdsmässan i Älvsjö för att föreläsa hela kommande helg. Han ska också sälja sina exklusiva, unika men ändå mycket prisvärda eget uppdrivna växter. Vi har förmånen att Ulf kommer först till oss i Uppsala medan det bästa finns kvar.

Torsdag-Söndag 21-24mars

Nordiska trädgårdar

Trädgårdsmässan i Älvsjö, Sveriges största trädgårdsmässa. Rabattkupong på entrépriset hittar du i tidningen Trädgårdsamatören.

Årets tema är Vild och kontrollerad. Mässan är i A-hallen och STA’s monter på Rådgivningsgatan ligger direkt vid huvudingången. Upplandskretsen hjälper till att anordna aktiviteter i montern.  Är du intresserad av att hjälpa till hör av dig till någon i styrelsen. Har du förslag på lämpliga aktiviteter eller lämpliga personer så berätta det också. Kom och se vad som händer under mässdagarna.  

Lördag 23 mars-söndag 31 mars

Lök- och knölåret 2019

Bege er gärna till Botaniska trädgården i Uppsala i vår. Under hösten har man planterat över 75 000 lökar och knölar. Lök- och knölväxter är temat under nästa år.

Även Upplandskretsen av STA är inblandat i några av aktiviteterna under året.

I slutet av mars, från lördagen den 23 till söndagen den 31 mars, anordnas en utställning av blommande lök- och knölväxter i Orangeriet. Under denna tid finns fortfarande de vinterförvarade växterna kvar inne men i åtta stora fönsternischer kommer ett brett utbud av blommande lökar och knölar att visas – en försmak av den annalkande våren.

Upplandskretsen kommer att ansvara för en fönsternisch. Vi är nio medlemmar som har köpt in och planterat cirka 80 krukor med lökar och knölar som just nu håller på att rota sig i jordkällare, drivbänkar och andra platser med låg temperatur. Vid lämplig tidpunkt under våren inleds drivningen vid en lite högre temperatur så att blomningen förhoppningsvis sammanfaller med tidpunkten för utställningen. Det kommer att bli en utmaning att träffa rätt. Ingen av oss i gruppen – och inte heller någon på Botan – har någon större erfarenhet av att driva upp lök i kruka. Men för säkerhets skull har vi planterat dubbelt så många krukor som ryms i vårt fönster, så nu får vi hålla tummarna för att allt går vägen. Jan Movitz samordnar denna aktivitet.

Vid invigningen av lök- och knölutställningen lördagen den 23 mars kommer Gerben Tjeerdsma att hålla ett föredrag på lök- och knöltemat och kommer även att sälja växter. Närmare information om utställningen kommer att finnas på Botans hemsida www.botan.uu.se och på Upplandskretsens egen hemsida.

Just nu pågår även planeringen av 2019 års lök- och knölhelg, detta år i samarbete med Botan. Mer information om det kommer senare.

Lördag 30 mars kl.13.00

Lökar och knölar mästarens urval

Henrik Zetterlund, Hortikulturell intendent i Botaniska trädgården Göteborg.

Missa inte chansen att få lyssna till Henrik när han berättar. Göteborgs botaniska trädgård har världens förnämsta samling av vildinsamlade lökväxter och en klippträdgård i världsklass där alpiner från hela världen odlas, vilket han ansvarar för. Det är också Henrik som varje år väljer de lökar- och knölar som ingår i Botaniska vännernas utbud. Kunnig, erfaren med öga för det unika och vackra.

Samtidigt pågår lökutställningen på Uppsala Botaniska trädgård där STA medverkat med ett utställningsfönster. Observera att föreläsningen kommer att ske i Botaniska trädgården, Thunbergssalen, Linneanum. Det planeras även en workshop öppen för allmänheten samma dag. Mer information, se hemsidan.

Onsdag 24 april kl. 18.00

Skogsträdgården – Ätbara perenna växter

Philipp Weiss, författare till årets trädgårdsbok ”Skogsträdgården” berättar om fleråriga ätbara grödor, många för oss okända som går att odla i vårt klimat. De allra flesta växterna i boken är kulturväxter någonstans på norra halvklotet.  Philipp vill inspirera fler att vara med och utforska denna odlingsteknik som kan ge ett överflöd av fleråriga bladgrönsaker, bär, frukt, frön och nötter utan att man behöver jobba ihjäl sig för det. Han framhäver samtidigt de stora miljöfördelarna med att odla på skogsträdgårdsvis.

 Fredag -söndag 3-5 maj

Trädgård och Uterum vid Steninge slott, trädgårdsmässa

Upplandskretsen kommer att tillsammans med Stockholmskretsen medverka under mässhelgen med olika aktiviteter. Mer information kommer senare, se hemsidan.

Fredag – Söndag 12-14 juli

Riksmötet 2019

Att delta i ett riksmöte ger möjlighet till att per buss besöka ett antal privata trädgårdar inom en krets och träffa andra trädgårdsamatörer.  Riksmötet avslutas med en stor växtmarknad med många säljare.

Riksmötet 2019 arrangeras av Ångermanlandskretsen.  Inbjudan kommer i TA nr 1.

Sommaren och höstens programNytt program kommer ut i maj 2019 och kommer främst att presentera öppna trädgårdar, växtmarknader och resor under sommaren. Höstens program kommer i slutet av augusti.